Съветник на шефа на "Роскосмос", руската космическа агенция е задържан от властите във вторник и обвинен в държавна измяна, се казва в съобщение на "Роскосмос", цитирано от "Ройтерс".

Задържането на Иван Сафронов, бивш журналист, специализиран във военното дело, не е свързан с работата му с космическата агенция, където той е работил като съветник на генералния директор Дмитрий Рогозин.

Сафронов се присъедини към "Роскосмос" като медиен съветник през май.

САЩ към Египет: Не купувайте Су-35 от Русия

САЩ към Египет: Не купувайте Су-35 от Русия

Писмо на Белия дом до Кайро в навечерието на визитата на Шойгу

Сафронов преди това е бил журналист на вестник "Комерсант", пише "лента.ру". Задържането му може да е свързано с предишното му място на работа и по-конкретно със статия на вестника от 18 март 2019 г., с факта, че Русия подписва договор с Египет за закупуване на изтребители Су-35, като след публикуването, държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши Египет със санкции.

През юни 2019 г. статията беше изтрита, стана известно, че "Комерсант" може да бъде привлечен към административна отговорност за разкриване на държавна тайна.

По-рано беше съобщено, че в Москва съветникът на ръководителя на "Роскосмос" Иван Сафронов е задържан. Той встъпи в длъжност преди около два месеца. Неговите отговорности включваха изграждане на вътрешна информационна политика на държавната корпорация и нейните предприятия. Съветникът ръководи и някои специални програми.

САЩ пак плашат Египет със санкции заради купуването на изтребители от Русия

САЩ пак плашат Египет със санкции заради купуването на изтребители от Русия

"Египет е наясно с тези рискове"