САЩ предупредиха Египет за възможните негативни последици от придобиването на Кайро от руски изтребители Су-35. Това се посочва в писмо, изпратено в сряда до министъра на отбраната и военната индустрия на Египет, генерал-полковник Мохамед Заки от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър.

"Новите големи сделки за доставка на оръжие от Русия могат да попречат на бъдещите транзакции между САЩ и Египет в тази област, както и помощ за сигурност", се казва в документа, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Предложената сделка между Египет и Русия може да доведе до налагането на санкции на Кайро от Вашингтон.

"Уолстрийт джърнъл" подчертава, че писмото от Помпео и Еспър е изпратено на фона на посещение в Кайро на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

САЩ кани Египет, Судан и Етиопия във Вашингтон в спор за язовир на Нил

САЩ кани Египет, Судан и Етиопия във Вашингтон в спор за язовир на Нил

Засега само Египет е съгласен, по-рано и Путин предложи да е арбитър в спора

През май тази година Помпео вече обяви, че САЩ разчитат на отказа на Египет да закупи Су-35 от Русия.

"Разяснихме, че ако тези системи бъдат закупени, санкциите ще бъдат наложени. Получихме уверения от тях, че разбират възможните последици. Надяваме се, че те няма да решат да направят тази покупка", разкрива ситуацията пред в. "Уолстрийт джърнъл" пожелал анонимност източник.

Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции е подписан от американския президент Доналд Тръмп на 2 август 2017 г.

Путин опитва да е арбитър в Африка, оценява срещата Русия-Африка като историческа

Путин опитва да е арбитър в Африка, оценява срещата Русия-Африка като историческа

Африка е "един от важните стълбове на многополюсния свят"