Руският президент Владимир Путин се стреми да разшири влиянието на Москва в Африка, като рекламира военната помощ и икономическите проекти на първата среща на върха Русия-Африка. Той дори предложи да помогне в нарастващия воден спор между две от най-големите сили на континента, Египет и Етиопия, съобщава АП.

Двудневната среща на върха в руския черноморски курорт Сочи подчертава, че подновената кандидатура на Русия за влияние в богата на ресурси Африка, уважена е от лидерите на 43 от 54-те страни в Африка.

Докато африканските лидери обикаляха из експо-център, показващ руски военен хардуер, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е обсъдил спорен въпрос с язовир с президента на Египет Абдел-Фатах ел-Сиси и етиопския премиер Абий Ахмед в отделни срещи в кулоарите на срещата на върха.

Песков не коментира дали Египет и Етиопия са приели предложението за посредничество на Путин и предложението на САЩ също да бъдат медиатор, след като преговорите за язовира се сринаха този месец.

Путин засилва влиянието на Русия в Африка с обща среща с 43 африкански лидери

Путин засилва влиянието на Русия в Африка с обща среща с 43 африкански лидери

"Вече има подходящ момент за това", коментира президентът на Египет

Някои проправителствени медии в Египет обявиха язовира "Голям етиопски ренесанс" на стойност 5 милиарда долара за заплаха за националната сигурност, която може да повлияе на египетската част от река Нил и да се наложат военни действия.

От своя страна Абий, който взе и Нобеловата награда за мир, обяви тази седмица, че "няма сила", която може да спре изграждането на язовира.

Ел-Сиси и Абий се срещнаха в четвъртък, а говорител на Египет заяви, че са се съгласили да възобновят техническите преговори "незабавно", за да постигнат "окончателно предложение" за запълване и експлоатация на язовира. В изявлението не се споменават оферти или планове за посредничество.

Междувременно Етиопия заяви, че двамата африкански лидери са се срещнали по "въпроси от общ интерес".

Путин оцени срещата на върха Русия-Африка като историческа.

"Обобщавайки резултатите си, можем веднага да кажем, че това събитие наистина отвори нова страница в отношенията между Русия и държавите от африканския континент", каза Путин при закриването на срещата.

Путин подчерта, че развитието на по-силни връзки с континента се нарежда сред основните приоритети на външната политика на Русия, отбелязвайки, че африканските държави се очертават като "един от важните стълбове на многополюсния свят".

Намибия иска руски военни съветници за армията си

Намибия иска руски военни съветници за армията си

Готова е и на енергийно сътрудничество с Русия

По време на студената война Съветският съюз предоставя щедра икономическа и военна помощ на много африкански страни на фона на глобалното си съперничество със САЩ. Влиянието на Москва изчезва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия все още е далеч зад Запада и Китай в търговията и инвестициите в Африка, но се възползва от връзките от съветско време, за да разшири ролята си в делата на континента.

Руският президент подчерта, че Русия и африканските държави трябва да разширят сътрудничеството си в борбата срещу екстремизма, включително обмена на информация между своите агенции за сигурност.

Русия е най-големият доставчик на оръжие в Африка и Путин отбелязва, че сега Русия има споразумения за военно сътрудничество с повече от 30 африкански държави. Той добави, че Москва може да разшири обучението на военни и служители по сигурността от африканските държави.

"Надяваме се, че ... вие ще ни помогнете, по-специално, да изградим нашите въоръжени сили", заяви генерал Абдел-Фатах Бурхан, ръководител на преходния суверенен съвет на Судан.

Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни

Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни

Спазвамет принципа "африкански проблем - африканско решение", заяви Путин

Президентът на Нигерия, най-населената страна в Африка, се съгласи да поднови споразумение за военно сътрудничество с Русия, което се очаква да доведе до по-директни доставки на военна техника, съобщава кабинетът на президента Мухамаду Бухари.

Нигерия допълва, че Русия ще работи за подобряване на ефективността на най-важния нефтен сектор в Абуджа, като създаде рамка за съвместно предприятие между държавната петролна компания на Нигерия и руската "Лукойл", която ще включва търсене на нефт "дълбоко в открито море". Страните също се съгласиха да затвърдят начинанието между държавната петролна компания и руския газов гигант "Газпром".

Други африкански лидери изразиха задоволство към възраждащия се интерес на Русия към континента.

"Това, с което Русия стои с добро в очите на много африкански страни е, че Русия никога не е била колониална сила", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса.

Рамафоса се изказа малко след като два руски ядрени бомбардировачи кацнаха в страната му на безпрецедентно посещение на континента, отразявайки новия стремеж на Москва.

Пуснаха видео от съвместен полет на Ту-160 и военни самолети на ЮАР

Пуснаха видео от съвместен полет на Ту-160 и военни самолети на ЮАР

Придружен от два самолета на ВВС на ЮАР