В интернет се появи видео със захода за кацане на летище Waterkloof в ЮАР на стратегическия ракетоносец Ту-160 на въздушно-космическите сили на Русия, придружен от два учебно-бойни самолета на военновъздушните сили на Южна Африка. Видеото, заснето от очевидец, е публикувано в YouTube.

На кадрите се вижда също, че приземяването се наблюдава от няколко десетки души.

Два стратегически ракетоносеца на въздушно-космическите сили на Русия пристигнаха в ЮАР миналата сряда. Целта на посещението, както уточниха от руското военно министерство, било развитието на двустранното военно сътрудничество и отработване на въпроси във връзка с взаимодействието между страните.

Русия изпраща два стратегически бомбардировача Ту-160 в Южна Африка

Русия изпраща два стратегически бомбардировача Ту-160 в Южна Африка

Целта била подпомагане на бойната подготовка на летателния състав на двете страни

Маршрутът на полета на двата Ту-160 беше през акваторията на Каспийско и Арабско море и Индийския океан. Руските бомбардировачи прекараха повече от 13 часа във въздуха, преодолявайки над 11 хил. километра. На последните етапи от маршрута на Ту-160 те са били съпровождани от южноафрикански изтребители Saab JAS 39.

Както отбелязаха от руското военно ведомство, съставът на въздушната група е включвал и военно-транспортни самолети Ил-62 и Ан-124 "Руслан".

Това не е първото посещение в чужбина на руската далекобойна авиация. През декември миналата година два Ту-160, Ан-124 и Ил-62 посетиха Венецуела по покана на държавното ръководство на страната.

Публикуваха видео с полета на Ту-160 над Карибско море

Публикуваха видео с полета на Ту-160 над Карибско море

Русия изпрати военни самолети във Венецуела