С над 30 (от 54 държави и 63 политически територии - б. р.) африкански страни имаме споразумение за военнотехническо сътрудничество, по което им предоставяме различно въоръжение и техника. Разбира се, част от това се предоставя на безвъзмездна основа - това е обичайна практика която би трябвало да водят всички водещи страни в света. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю на ТАСС преди Срещата на върха Русия-Африка в Сочи, определена за 24 октомври.

Изтъквайки ролята на Русия за освобождаването на страните от Африка срещу колониализма, расизма и апартеида, Путин заяви ролята на страната си за изграждане на държавността, икономиката и въоръжените сили на страните в Африка.

По думите на руския президент военно-техническото партньорство продължава енергично да се развива. Инициативата често е на самите африкански страни, които разбират, че трябва да защитават независимостта и суверенитета си, в това число и от екстремистки и терористични групи. Възможността да ползват опита на Русия, която води битка с тероризма, в това число и в Сирия. 

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Пригожин е собственик на частната армия "Вагнер" и "фермата за тролове"...

Африканските партньори също активно участват във военно-технически форуми и учения, които се провеждат в Русия. Там виждат нови образци оръжие, военна техника и опита по нейното прилагане на въоръжение. Продължава инвестицията в подготовката на военните кадри на страните от Африка. Русия участва в обучението на африканските миротворци, каза Путин.

Запитан дали би повдигнал въпроса за безопасността в редица Африкански страни и дали би предложил мерки за нейното укрепване, Путин отговори, че си взаимодейства със страните от Африка за обезпечаване на регионалната сигурност. Той подчерта мотото на предстоящата среща на върха - "За мир, безопасност и развитие". Без решението на тези въпроси не може да има движение напред, каза той. 

Руски журналисти получават заплахи след разследване за наемници от "Вагнер"

Руски журналисти получават заплахи след разследване за наемници от "Вагнер"

Заплахите достигат своя апогей, когато разследват дейности на "Вагнер" в Либия

Руският президент изтъкна, че ситуацията в много райони на Африка остава нестабилна - не са регулирани международните и етническите конфликти, продължават острите политически и социално-икономически кризи. В Северна Африка, в Сахаро-Сахелската зона, в района на езерото Чад, на Африканския рог се появяват многочислени терористични организации, включително ИДИЛ, "Ал Кайда", "Боко Харам", "Аш Шабаб". Армиите и полициите на африканските страни не са способни сами да противодействат на бойците и се нуждаят от съществена помощ, изтъкна той. 

 В Либия са убити 35 наемници от армията „Вагнер“

В Либия са убити 35 наемници от армията „Вагнер“

Хафтар е обещал на Кремъл контрол върху петрола…

Русия ще продължи курса за разширение на контактите между спецслужбите и правоохранителните структури на Русия и страните от Африка в областта на борбата с тероризма, организираната престъпност, разпространението на наркотици, прането на пари, нелегалната миграция и пиратството. 

Подготовката на националните военни и полицаи, е на преференциална и безвъзмездна основа, изтъкна Путин. За последните 5 г. в руските военни училища са обучени над 2500 военнослужещи от африканските страни, каза той и обясни, че с тази помощ се укрепват африканските страни, техният суверенитет и независимост.

По думите на руския президент важни обекти от хидроелектростанции, пътища, инфраструктура на африканския континент са изградени от руснаци. Хиляди африканци са получили качествено образование в нашите вузове, каза той и подчерта, че много съвременни лидери на африканските страни помнят ценят подкрепата.

Това е първата пълноформатна среща на високо ниво, на която са поканени лидерите на африканските страни и ръководителите на водещи регионални обединения.

Води се интензивен политически диалог, в това число по въпросите на глобалната и регионална сигурност. Разширяват се междупарламентарните връзки, постепенно нараства и се диверсифицира стокообменът. Помагаме в битката срещу разпространението на инфекциозни болести, включително - Ебола, каза руският президент.

По думите му те спазват принципа "африкански проблем - африканско решение". 

Путин и огромната сянка, която хвърля

Путин и огромната сянка, която хвърля

И привърженици, и противници на Путин му придават почти свръхестествени качества. Димитър Петров ги проследява

Относно обема на инвестиции в Африка в близките 5 години те са достатъчно значими - милиарди долара, обясни Путин.

Запитан готова ли е Русия да се конкурира с Китай и САЩ в Африка и дали африканските партньори няма да пострадат от такова съперничество, Путин заяви, че за развитие на отношения с Африка сега са заинтересовани не само западноевропейските държави, САЩ, Китай, но и Индия, Турция, страните от Персийския залив, Япония, Република Корея, Израел, Бразилия. Това не е случайно. 

Увеличават се възможностите за Африканския континент, той притежава огромни ресурси, потенциална икономическа привлекателност. Увеличават се нейните инфраструктурни потребности, стремително се увеличава населението, въпросите (за чието обезпечаване - б.р.) също се увеличават, каза Путин.

Увеличава се вътрешният пазар и потребление. Където се откриват съществени перспективи за инвестиции, за извличане на полза, там има конкуренция, за съжаление - често излизаща от рамките на добрия тон.

По думите на руския президент Русия възнамерява да отстоява общите икономически интереси на своите африкански партньори, да защитава от едностранните санкции, в това число и пътя за понижение на долара и преминаването на други валути по взаимен разчет.

Относно съветския модел на помощ, който предлага кредитиране и намеренията на сегашна Русия за помощ на африканските страни, Путин заяви, че Русия продължава да дава финансова поддръжка на страните от Африка, но сега в рамките на хуманитарното съдействие.

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

За целта изтласква от континента САЩ, Великобритания и Франция

Относно предоставяне на кредити, сега те имат пазарен характер, каза той и даде пример с решението за предоставяне на 25 млрд. долара за Египет за строеж на четири енергоблока АЕЦ "Дабаа". Става дума точно за това пазарно кредитиране, каза Владимир Путин.

Той отбеляза, че в постсъветско време в края на ХХ век, Русия отписа $20 млрд. дългове на африканските страни. Това беше не толкова акт на великодушие, но и проявление на прагматизъм - много от африканските страни не бяха в състояние да плащат проценти по тези дългове. За това сметнахме, че оптималният вариант за всички, е да започнем сътрудничество на чисто.

По отношение с изоставените дългове по програмата "дълг в замяна на развитие" се реализира междуправителствено споразумение с Мадагаскар, Мозамбик и Танзания. По аналогия с тях се планира урегулиране на остатъка от задълженост на Етиопия ($163,6 млн.) пред Русия - проектът на споразумението е в процес на одобрение.

Понякога помощта се изразява в натура - през 2011 г. бяха предадени 258 тежкотоварни камиони"КамАЗ" и още една пратка от 75 камиона бяха изпратени съвсем неотдавна, допълни Владимир Путин.