Група руски журналисти, които разследват дейността на тайна група руски наемници в Африка и Близкия изток, са обект на кампания с физически заплахи и тормоз, заяви главният им редактор, съобщава "Ройтерс".

"Проект", независим московски онлайн информационен сайт, който е специализиран в разследвания, през март започна да публикува поредица от статии, разглеждащи ролята на наемниците, известни като "Вагнер".

Роман Баданин, главният редактор коментира, че журналисти започват да получават заплахи по имейл, обещаващи физическа саморазправа за тяхната работа.

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Данните са от самолетните полети…

Неизвестни лица се опитват да влязат в личните акаунти на служителите във "Фейсбук", в "Телеграм" и пощата им в Google, а един от журналистите е следван от неизвестен мъж на улицата, който я заснема с видеокамера.

"Всичко това е просто опит да ни изнервят, да се разсеем от журналистическата ни работа, да стане ясно, че сме под наблюдение и че ни наблюдават", обяснява Баданин пред "Ройтерс".

Той допълва, че не може да докаже кой стои зад кампанията за тормоз, която според него достига своя апогей миналия месец, когато "Проект" започва разследване на предполагаемите дейности на "Вагнер" в Либия.

"Проект" не са се оплакали в полицията заради инцидентите, а вместо това са решили да говорят публично, за да привлече внимание към проблема.

 В Либия са убити 35 наемници от армията „Вагнер“

В Либия са убити 35 наемници от армията „Вагнер“

Хафтар е обещал на Кремъл контрол върху петрола…

Хората, които са обвързани с групата "Вагнер", по-рано обясняват пред "Ройтерс", че тя е изпълнявала тайни бойни мисии от името на Кремъл в Украйна и Сирия. Руските власти отричат "Вагнер" да изпълняват техни поръчки.

Групата "Вагнер" попада в светлината на прожекторите миналата година, когато трима руски журналисти са убити в Централноафриканска република, докато разследват предполагаемото й присъствие там.

Руските частни военни контрагенти използват база на министерството на отбраната в Южна Русия, съдържаща казарми, които са построени от компания, свързана с бизнесмена Евгений Пригожин, съобщи "Ройтерс" през април.

САЩ санкционираха Пригожин, след като го обвиниха, че се опитва да се меси в президентските избори през 2016 г., както и в междинните избори в САЩ миналата година.

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Пригожин е собственик на частната армия "Вагнер" и "фермата за тролове"...

Пригожин отрича всякакви връзки с "Вагнер" и отказва да коментира твърденията на САЩ, наричайки ги "частен въпрос".

Concord Management and Consulting, основният бизнес на Пригожин, не отговори на искане за коментар от "Ройтерс", когато са попитани дали той контролира "Вагнер" или дали той или неговите сътрудници знаят нещо за или са участвали в кампанията за тормоз срещу "Проект".

Русия редовно е критикувана от наблюдатели за свободата на медиите, които коментират, че нападенията срещу журналисти в страната често остават безнаказани.

Комитетът за защита на журналистите базиран в Ню Йорк съобщава, че 28 журналисти са убити в Русия от 2000 г. насам.

В Африка са убити трима руски журналисти

В Африка са убити трима руски журналисти

Разследване за армията "Вагнер" в ЦАР