В Либия са убити 35 руски наемници от армията "Вагнер", воюващи на страната на бунтовния генерал Халифа Хафтар, който се противопоставя на международно признатото правителство, съобщи в. "The Times".

В африканската страна продължава войната между правителствените сили и бунтовниците на Хафтар, който беше сред висшите военни на режима на Моамар Кадафи, напомня изданието. Сега той е подкрепян от Кремъл. Армията "Вагнер", чиито войници воюват на негова страна, се контролира от бизнесмена Евгений Пригожин, приближен до руския президент Владимир Путин. Той е наричан "готвачът на Путин" заради договорите с Кремъл за доставка на храна.

Източник от британското правителство е съобщил пред "The Times", че в Либия има стотици руски наемници, осигуряващи на Хафтар артилерия, безпилотни летателни апарати и логистика. Русия отрича, че се намесва в Либия с военна сила.

Вчера обаче стана известно, че 35-ма войници от армията "Вагнер" са били убити през септември, когато силите на признатото то ООН правителство в Триполи са предприели въздушна атака срещу позициите на размирниците.

Либийските военни са показали видео, на което са заснети разбитите позиции с разпилени лични вещи на руските наемници. Сред тях се вижда банкова карта на името на Вадим Бекшенев. Той е бил командир на отряд от "Вагнер". Ранените при въздушната атака руснаци са били изведени от страната за лечение в Русия. Сред тях е Александър Кузнецов, когото Путин лично награди в Кремъл през 2016 г.

"The Times" пише още, че руските наемници воюват на страната на Хафтар, защото той е обещал на Кремъл контрол върху либийския петрол и върху други природни ресурси в замяна на военна подкрепа. Изданието напомня, че наемниците от "Вагнер" воюват също в Източна Украйна и в Сирия. Кремъл прибягва до частната армия, за да може официално да отрича участието си в тези военни конфликти и да намали броя на официалните жертви.

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Bellingcat: Един и същи орган издава паспорти на армията „Вагнер“ и руския Генерален щаб

Данните са от самолетните полети…