Русия се стреми да увеличи присъствието си в най-малко 13 страни в Африка, изграждайки отношения със съществуващите владетели, сключвайки военни споразумения и подготвяйки ново поколение "лидери" и "агенти под прикритие", разкриват изтекли документи, информира британското издание "Гардиън".

Задачата да се засили влиянието на Русия на Черния континент се ръководи от Евгений Пригожин, олигарх от Санкт Петербург, който е приближен на руския президент Владимир Путин. Една от целите е да се "изтласкат" САЩ и бившите колониални сили Великобритания и Франция извън Африка. Друга цел е да бъдат смазани "прозападните" бунтове, става ясно още от документите.

През 2018 г. специалният прокурор на САЩ Робърт Мюлър обвини Пригожин, който е известен като "готвача на Путин", заради договорите му за кетъринг с Кремъл. Според Мюлър неговата фабрика за тролове е провела мащабна кампания в социалните мрежи през 2016 г., за да помогне за избирането на Доналд Тръмп за президент. Частната руска армия "Вагнер", която е свързана с Пригожин, е осигурила наемници да се бият в Украйна и Сирия.

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Пригожин е собственик на частната армия "Вагнер" и "фермата за тролове"...

Документите показват мащаба на свързаните с Пригожин неотдавнашни операции в Африка и амбицията на Москва да превърне Африка в стратегически център. Множество фирми, свързани с олигарха, включително "Вагнер", са известни сред служителите като "Компанията". Нейните активности са координирани с високопоставени служители във външното и военното министерства на Русия, показват документите.

Путин показа малък интерес към Африка през първото десетилетие на века. Ала западните санкции, наложени през 2014 г. заради анексирането на Крим, подтикнаха Москва да търси нови геополитически приятели и възможности за бизнес.

Русия има военно присъствие и мироопазваща мисия в Централноафриканската република (ЦАР). ЦАР е определена като "стратегически важна" и "буферна зона между мюсюлманския север и християнския юг". Това позволява на Москва да се разпростира "на целия континент", а руските компании да сключват доходоносни сделки за добив на полезни изкопаеми, се казва в изтеклите документи.

На 24 май Кремъл обяви, че изпраща екип от военни специалисти в съседната Демократична република Конго. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков те ще обслужват военно оборудване руско производство. Досега Москва е подписала споразумения за военно сътрудничество с около 20 африкански страни.

Пет дни по-късно Кремъл обяви, че ще бъде домакин на първата в историята среща на върха между Русия и Африка през октомври в руския черноморски курорт Сочи. Путин и президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси ще председателстват събитието. Около 50 африкански лидери трябва да присъстват. Целта е да се насърчи политическото, икономическото и културното сътрудничество.

С изтеклите документи са се сдобили от Dossier Center, разследваща група, чието седалище е в Лондон. Центърът се финансира от Михаил Ходорковски, бившия руски олигарх и настоящ критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Пригожин е бил потърсен за коментар. По-рано той отрече каквито и да е връзки с фабриката за тролове (Агенцията за интернет изследвания, чието седалище е в Санкт Петербург), а за "Вагнер" настоя, че изобщо не съществува такава армия. Путин преди е заявявал, че компаниите и организациите, свързани с Пригожин, не представляват руската държава.

Карта от декември 2018 г., видяна от "Гардиън", показва равнището на сътрудничество между "Компанията" и африканките правителства, страна по страна. Показани са военни, политически и икономически връзки, обучение на полицаи, медийни и хуманитарни проекти и "съперничество с Франция".

Най-близките отношения са с ЦАР, Судан и Мадагаскар. След това идват Либия, Зимбабве и Южна Африка, следвани от Южен Судан, Демократична република Конго и Замбия.

Други документи посочват Уганда, Екваториална Гвинея и Мали като "страни, в които планираме да работим". Либия и Етиопия са страни, "където е възможно сътрудничество". Наскоро Кремъл активизира операциите си в Либия. Миналия ноември либийският командир Халифа Хафтар пътува до Москва и се срещна с руския военен министър Сергей Шойгу. Пригожин е бил забелязан по време на разговорите. Египет е определен като "традиционно подкрепящ".