Руският президент Владимир Путин бе домакин на десетки лидери на африканските нации за първата по рода си среща между Русия и Африка, отразявайки новите усилия на Москва да разшири влиянието си на континента.

Путин се срещна с египетския президент Абдел-Фатах ел-Сиси преди двамата лидери да открият икономическа среща с държавни ръководители, висши служители и бизнесмени.

В двудневната среща на върха присъстват лидери на 43 от 54-те страни на континента, като останалите държави са представени от висши служители.

Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни

Русия подпомага с военна техника над 30 африкански страни

Спазвамет принципа "африкански проблем - африканско решение", заяви Путин

Путин заяви, че годишната търговия на Русия с африканските държави се удвоява през последните пет години и надхвърля 20 милиарда долара.

Той отбеляза, че "очевидно не е достатъчно", добавяйки, че руската търговия с Египет представлява около 40%.

Сиси в речта си насърчи руските компании да разширят инвестициите си в Африка. "Вече има подходящ момент за това", каза той.

През последните години Русия работи методично за разширяване на влиянието си в Африка, възползвайки се от явно намаляващия интерес на САЩ към континента при администрацията на президента Доналд Тръмп.

Русия изпраща два стратегически бомбардировача Ту-160 в Южна Африка

Русия изпраща два стратегически бомбардировача Ту-160 в Южна Африка

Целта била подпомагане на бойната подготовка на летателния състав на двете страни

Москва се стреми да съживи отношенията, изковани по време на Студената война, когато изсипва средства и оръжия в Африка в съперничество със САЩ и работи за изграждането на нови връзки като отношенията с Южна Африка.

Путин отбелязва, че Москва е отписала дълг от 20 милиарда долара - той не каза през кой период - и предоставя помощ на африканските държави. Той заяви, че Русия е готова да разшири търговията, да помогне с природните ресурси и да предложи своите технологии на континента.

"В Африка има много потенциални партньори с добри перспективи и огромен потенциал за растеж. В следващите четири до пет години можем отново да удвоим търговията си, като минимум", допълва руският президент.

Путин засилва стратегическите отношения с ОАЕ

Путин засилва стратегическите отношения с ОАЕ

С 5000 войници и основно задгранично пристанище за ВМС, САЩ остават основен партньор за сигурност на ОАЕ

Путин приветства скорошното създаване на африканска зона за свободна търговия, като изразява надежда, че това ще помогне за по-нататъшното засилване на търговията между Русия и континента.

Изказвайки се на среща с президента на Южна Африка Сирил Рамафоса в кулоарите на срещата, Путин заяви, че Москва се стреми да разшири търговията с Южна Африка.

Търговията с една от най-развитите икономики в Африка достигна 1 милиард долара миналата година.

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Средиземноморието е ключово за Русия и за достъп до Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка