Руският президент Владимир Путин посети Обединените арабски емирства, като част от обиколка в Близкия Изток, насочено към укрепване на връзките между Москва и този дългогодишен съюзник на САЩ на фона на напрежението в Персийски залив, съобщава АП.

Престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Заед Ал Нахиян се срещна с Путин на летището и пътува с него до двореца Каср Ал Ватан. Това е и първото посещение на Путин от 2007 г. насам.

Част от всичко това е просто бизнес. Руснаците все по-често се обръщат към осеяния от небостъргачите Дубай, за да правят бизнес и да почиват по плажовете му. На някои хотели в емирствата има табели на кирилица.

Русия патрулира между сирийските и турските сили

Русия патрулира между сирийските и турските сили

Офанзивата е "неприемлива", Русия няма да допусне сблъсъци между Турция и Сирия

Русия и други държави също се присъединиха към ОПЕК в група, наречена ОПЕК+, като намалиха производството си, за да помогнат за повишаване на цените. Суровият петрол се продаде за над 100 долара за барел през лятото на 2014 г., преди да достигне по-малко от 30 долара за барел през януари 2016 г. В понеделник той се търгуваше малко под 60 долара за барел за Brent.

Ситуацията по отношение на сигурността в региона е другата част от посещението. Русия работи с Иран, за да подкрепи сирийски президент Башар Асад. Докато се противопоставя на Асад в началото на конфликта, сега ОАЕ изглежда приема, че Асад ще остане на власт. Абу Даби отвори отново посолството си в Дамаск и насърчава подновените бизнес връзки.

Междувременно Емирствата се опитаха да облекчат напрежението с Иран след решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка на Техеран със световните сили преди година. Нефтени танкери край бреговете на ОАЕ бяха атакувани, като американският флот обясни, че това са ирански магнитни мини, което Техеран отрича. Иран задържа нефтен танкер, през последните месеци.

Путин убеден: Русия може да играе ключова роля в Близкия изток

Путин убеден: Русия може да играе ключова роля в Близкия изток

Тъй като имала добри отношения с Иран и Арабския свят

През това време, Абу Даби тихо изведе войски от войната, водена от Саудитска Арабия в Йемен, насочена към шиитските бунтовници.

Вчера, президентът на Иран Хасан Рохани коментира, че високопоставен служител от ОАЕ е пътувал до Иран за преговори и заяви, че отношенията между двете страни се подобряват напоследък.

Всичко това се случва, докато САЩ остават основният партньор за сигурност на ОАЕ. Около 5000 американски войници са разположени в ОАЕ, а пристанището Джебел Али в Дубай остава приоритетно задгранично пристанище на ВМС на САЩ.

В двореца Каср Ал Ватан шейх Мохамед похвали отношенията на Русия с Емирствата. "Надявам се, че това посещение ще има сериозни последствия за засилване на стратегическите отношения между нашите страни".

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Средиземноморието е ключово за Русия и за достъп до Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка