Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия можела да играе ключова роля в Близкия изток, тъй като имала добри отношения с Иран и Арабския свят. Това коментира той в интервю за саудитската държавна телевизия "Ал Арабия".

Той също така изтъкнал, че ракетната програма на Иран трябвало да се разглежда като отделен въпрос от ядрената ѝ програма.

"Възможно е и ние трябва да обсъдим ракетната програма на Иран... но ракетната програма е едно нещо, а ядрената програма е друго", отбелязал той.

При първото си посещение в Саудитска Арабия от повече от десетилетие, Путин казал, че никой в Саудитска Арабия или в Обединените арабски емирства (ОАЕ) не искал конфронтация с Иран. Той също така заявил, че Русия работела върху зона за свободна търговия с Израел и Египет, подобна на тази между Русия и Иран.

Русия има "много приятелски лични отношения" със саудитския престолонаследник и фактически владетел Мохамед бин Салман, допълнил руският държавен глава. Той също така подчертал, че Русия изучавала възможностите за нови инвестиции в Саудитска Арабия. Руската компания "Сибур холдинг" имала желание да построи нефтохимически комплекс в Саудитска Арабия с инвестиция на стойност над 1 млрд. долара, допълнил Путин.

Той също така коментирал Сирия, изтъквайки, че всяка нова конституция, която е изготвена за Сирия, трябва да гарантира правата на всички етнически и религиозни групи. Според него сирийците "взаимодействат положително" с руската военна полиция и руските военни, разположени в страната и че повечето служители на руската военна полиция в Сирия били мюсюлмани, идващи от руския Северен Кавказ (Дагестан и Чечня).

Русия е ключов съюзник на сирийския президент Башар ал Асад във войната му срещу бунтовниците и екстремистите, които Русия и Сирия етикетират като "терористи".