Руската военна полиция патрулира линията между сирийските и турските сили в северна Сирия, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс" и "РИА новости".

Сирийските правителствени сили, съюзници на Русия, имат пълен контрол над северния сирийски град Манбиж, а руските войници се координират с турската армия в района на Манбиж, предаде "Интерфакс".

"Руската военна полиция продължава да патрулира северозападната граница на Манбиж по линията на комуникация между сирийските и турските сили. Организирано е сътрудничество с турската страна", заяви руското министерство на отбраната.

Пратеникът на Кремъл за Сирия нарече военната офанзива на Турция в североизточна Сирия "неприемлива" и операцията не е съгласувана с Москва предварително.

Александър Лаврентиев, пратеникът на руския президент Владимир Путин за Сирия, също потвърди, че Русия е сключила споразумение между сирийското правителство и кюрдските сили, кюрдите да отстъпят контрола над територията на сирийските войски.

Разговорите между кюрдите и Дамаск са се състояли в руската въздушна база Хмеймим в Сирия. Русия няма да допусне сблъсъци между Турция и Сирия

Кюрдите си върнаха контрола над Рас ал Айн, има боеве в Кобани
Обновена

Кюрдите си върнаха контрола над Рас ал Айн, има боеве в Кобани

Офанзивата на Турция е спряна в Тувейджел и Ховейш, сирийските правителствени войски са в Манбиж

SANA потвърждава, че сирийските армейски части са влезли в Манбиж часове след като поемат контрола над Табка и нейното военно летище, както и Айн Иса в северната част на Рака и голям брой близки села и градове.

Сирийските кюрди постигнаха споразумение с правителството в Дамаск относно разполагането на сирийските армейски сили близо до северната граница, след като американските войски се изтеглиха от региона преди турско нахлуване.

Американски военни се опитали да възпрепятстват изпращането на сирийски и руски сили в близост до Манбиж, съобщи базираната в Лондон така наречена Сирийска обсерватория за правата на човека.

Кюрдските власти заявяват, че сделката "проправя пътя към освобождаването на останалите сирийски градове, окупирани от турската армия, като Африн".

Анкара твърди, че операцията е предназначена за прочистване на кюрдските бойци, определяни за терористи.

Досега турските войски са поели контрола над 109 квадратни км територия, включително 17 села около Тел Абяд и четири села около Рас ал Айн, коментира по-рано Ердоган.

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Ердоган иска чиста от терористи част на Сирия, готова да приеме 1 млн. бежанци

Скоро праща 1 млн., а после 2 млн. бежанци от Манбиж до границата с Ирак