Намибия се интересува от руски съветници, които да обучават военните в тази страна, заяви президентът Хейг Готфрид Гейнгоб, цитиран от ТАСС.

"Военните ме помолиха да ви кажа, че се интересуват от помощта на руските военни съветници", обяснява той на среща с руския президент Владимир Путин.

Говорейки за други области на руско-намибийското сътрудничество, Гейнгоб отбеляза, че "нашите двустранни отношения са на доста добро ниво, но не толкова високо, колкото бихме искали".

"Има проблеми в енергийния сектор, има въпроси, които трябва да обсъдим. Но ние, като приятели, винаги можем да направим това", допълва президентът на Намибия.

Путин засилва влиянието на Русия в Африка с обща среща с 43 африкански лидери

Путин засилва влиянието на Русия в Африка с обща среща с 43 африкански лидери

"Вече има подходящ момент за това", коментира президентът на Египет

Със площ от 825 418 кв. км Намибия е на 34 място по големина (след Венецуела). Въпреки голямата територия, страната е слабо населена и е на предпоследно място преди Монголия по гъстота на населението. Страната има голям излаз на Атлантическия океан - 1572 км.

Намибия е богата на залежи от диаманти, мед, уран, злато, олово, калай, литий, кадмий, цинк, сол, ванадий, природен газ. Има голям хидроенергиен потенциал и се предполага, че има големи залежи от нефт, въглища и желязна руда.