Администрацията на Тръмп е поканила Египет, Судан и Етиопия на среща във Вашингтон на 6 ноември, за да се опита да преодолее задънената улица при преговорите за голям язовир за хидроенергия на Сини Нил в Етиопия, заяви във вторник външният министър на Египет, съобщава "Ройтерс".

По-рано този месец Кайро заяви, че приема американска покана за среща на външните министри по проекта. Не е ясно дали другите две страни са съгласни да присъстват.

"Американската администрация покани трите държави да се срещнат в Съединените щати на 6 ноември в присъствието на представители на американската администрация", заяви Самех Шукри на пресконференция с германския външен министър Хайко Маас.

Египет се притеснява, че големият етиопски язовир, който се строи близо до границата на Етиопия със Судан, ще ограничи притока на вече оскъдни води на Нил, от които почти изцяло зависи.

През последните седмици Египет призова за външен посредник по въпроса, заявявайки, че тристранните разговори са изчерпани. Адис Абеба по-рано отхвърли идеята, като обвини Египет в опит да заобиколи процеса.

Миналата седмица лидерите на Египет и Етиопия се съгласиха за незабавното възобновяване на работата от техническа комисия, която се опита да постигне съгласие относно условията на експлоатация на язовира, коментира представител на Египет. 

В изявлението не се споменава посредник. Очаква се Етиопия да започне да пълни язовира догодина.

Путин опитва да е арбитър в Африка, оценява срещата Русия-Африка като историческа

Путин опитва да е арбитър в Африка, оценява срещата Русия-Африка като историческа

Африка е "един от важните стълбове на многополюсния свят"