Закупуването от страна на Египет на руски изтребители го излага на риск от налагане на санкции на САЩ и застрашава бъдещите придобивания на американско оборудване. Това обяви представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от "Ройтерс".

Египет е наясно с тези рискове, предупреди помощник заместник секретарят по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър по време на авиошоу в Дубай.

САЩ към Египет: Не купувайте Су-35 от Русия

САЩ към Египет: Не купувайте Су-35 от Русия

Писмо на Белия дом до Кайро в навечерието на визитата на Шойгу

Преди дни САЩ предупредиха Египет за възможните негативни последици от придобиването от страна на Кайро на руски изтребители Су-35. Това се посочваше в писмо, изпратено до министъра на отбраната и военната индустрия на Египет от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър.

"Новите големи сделки за доставка на оръжие от Русия могат да попречат на бъдещите сделки между САЩ и Египет в тази област, както и помощ за сигурност", се казва в писмото.

През май тази година Помпео вече обяви, че САЩ разчитат на отказа на Египет да закупи Су-35 от Русия.

Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA) беше подписан от американския президент Доналд Тръмп на 2 август 2017 г.