Все по-голяма мистерия обгръща смъртта на руския журналист и военен наблюдател Иван Сафронов. Сега следствието не изключва към самоубийство журналистът да е бил подтикнат от смъртоносна отрова или психотропно вещество, съобщи в. "Комерсант", където Сафронов работеше. На 2 март журналистът падна от 5-ия етаж на прозорец в коридора на блока в Москва, където живееше.

 

Следствието, според "Комерсант", е изпаднало в много сложна ситуация. Няма улики, които да сочат, че Сафронов е убит. Но няма и основания смъртта му да се смята за самоубийство. Нито един от роднините и познатите му не вижда мотив затова. "Той не може да е скочил от прозореца. Имаше жена, деца, имаше добро семейство, винаги беше в добро настроение", каза Альона - съседка.

 

 

Още няма данни кой точно е заплашвал Сафронов, както вчера съобщи "Комерсант". Преди журналистът е споделял, че заради готвена от него публикация за продажба на руско оръжие в Сирия и Иран, е бил заплашен контраразузнаването да възбуди срещу него дело за разгласяване на държавна тайна.

 

Затова следователите не изключват Сафронов да е жертва на убийство, замаскирано като самоубийство. Някой е можел да го накара да се хвърли през прозореца чрез силна отрова или психотропно вещество, което замъглява съзнанието. Още повече, че хората, които последно са говорили с него, твърдят, че Сафронов не приличал на себе си. Изглеждал сънен, подтиснат.

 

Сафронов бе погребан в Москва. Междувременно бяха разпространи данни, според които Русия е на второ място в света по брой на загинали журналисти за последното десетилетие - 88. На първо място е Ирак.