идерът на терористичната организация „Ал-Кайда" Осама Бин Ладен, който беше ликвидиран при американска специална операция в началото на май 2011 година, е разработвал планове за убийството на президента Барак Обама и на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс, съобщава Си Ен Ен, като се позовава на иззета кореспонденция на Ладен.

Съдържанието на документите е разкрито пред медиите от американската президентска администрация. Бин Ладен е призовал сътрудниците си да извършат покушение срещу американския президент и ген. Петреъс, който беше преди това и командващ на силите в Афганистан, по времето когато двамата се намирали в Афганистан.

Терорист номер едно е предлагал да бъде атакуван самолетът на Обама по време на визитата му в Афганистан. Според Осама бин Ладен при евентуална смърт на Обама неговият наследник по конституция Джо Байдън нямало да може да се справи с управлението и това щяло да тласне САЩ към криза, а ликвидирането на Петреъс щяло да промени хода на войната в Афганистан.

Кореспонденцията е от 2010 година. През октомври 2010 година бин Ладен съветвал своите съмишленици да не се качват в пакистанските планински райони, защото там постоянно атакуват американски безпилотни самолети. Той ги призовавал да се дислоциират в афганистанските провинции Газни, Забол и Кунар, която е добре защитена.

Също така той препоръчвал сътрудниците си да поддържатвръзка чрез писма, а не по интернет и телефони. Той е наредил също на последователите си, опасявайки се за живота на своя 20-годишен син Хамза, да го преведат от Вазиристан в по-безопасно място.

Американските специални части ликвидираха терорист номер едно при операция на 2 май 2011 година срещу къщата, в която се укривал, в Пакистан.