Най-малко осем членове на сирийските правителствени сили и техните присъюзни милиции са загинали след израелски въздушни удари в централната и южната част на Сирия. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитирани от ДПА.

Сирийският център, чието седалище е във Великобритания, уточни, че убитите включват членове на силите "Национална отбрана".

Добавя се, че израелските удари, които са извършени малко преди полунощ, са поразили постове източно от село Хирбет ал Тин в провинция Хомс.

Пентагонът: Оставаме в Сирия

Пентагонът: Оставаме в Сирия

Все още терористичната заплаха била реална

Според сирийския център в същия район е бил ударен и склад за боеприпаси, за който се смята, че принадлежи на ливанската ислямистка радикална групировка "Хизбула".

Също така експлозии са станали близо до военното летище Дабаа.

Официалната сирийска информационна агенция САНА първа съобщи, че израелски изтребители са ударили цели в Сирия късно вчера. Агенцията цитира военни източници, според които ракетните атаки са ударили централните и южните райони на страната, без да предоставя подробности.

Според ливански източник от силите за сигурност израелските самолети са използвали въздушното пространство на Ливан, за да ударят и цели южно от Дамаск.

Израел удари по Хизбула в Сирия

Израел удари по Хизбула в Сирия

Напрежение в Близкия изток

Сирийският център потвърди, че в покрайнините на международното летище в Дамаск, както и в близост до батальона на военновъздушните сили в областта Дмейр, са били чути силни експлозии.

Източникът е добавил, че експлозии са били чути в провинциите Хама и Латакия.

До момента няма официален коментар от Израел.

Израелските удари в Сирия се разглеждат като опит да се попречи на Иран, един от основните съюзници на сирийския президент Башар Асад, да укрепи своето военно влияние в региона.

Израел удари склад в Сирия

Израел удари склад в Сирия

Напрежение в Близкия изток