Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 18 773 до 3 287 418. Това показват данни на Института Робърт Кох (RKI) за инфекциозни заболявания към неделя.

Отчетените жертви са нараснали със 120 на 81 564, показват изчисленията.

Вчера в много германски градове са се провели протести срещу наложените заради пандемията ограничения.

Припомняме, че канцлерът на Германия Ангела Меркел призова германците да приемат общонационални ограничения на пандемията, които влязоха в сила в полунощ, в резултат на което се наложи вечерен час от 22:00 ч. до 05:00 ч., допълнителни ограничения на личните контакти и достъп до несъществени магазини в региони с висок процент на инфекция.

В седмичното си видеообръщение в събота Меркел призна, че новите правила са "строги", но настоя, че са необходими, за да се ограничи разпространението на вируса в страната.

Германия въвежда вечерен час в областите с висока честота на COVID-19

Германия въвежда вечерен час в областите с висока честота на COVID-19

Това са почти всички области

Позовавайки се на други страни като Великобритания, Португалия и Ирландия, при които процентът на инфекция рязко намалява по време на строгите блокади, тя защитава новите ограничения на Германия срещу критиците, които ги наричат ​​прекомерни.

В Германия тази седмица одобриха законодателство, което последователно прилага "аварийна спирачка" в райони с висок процент на инфекция, премахвайки кръга от мерки, които често характеризират пандемичния отговор в 16-те държави на страната.