Допълнителни 5 000 военни да изпрати НАТО в Афганистан. За това призова генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от БиБиСи.

Изявлението на Расмусен се случва в момента, в който президентът на САЩ Барак Обама съобщи за голямо увеличение на числеността на американските сили в страната.

По думите на генералния секретар на НАТО силите на Алианса ще останат в Афганистан, докато е необходимо.

Това, което се случва в Афганстан, е повече от ясно - заплаха за нашите граждани, отбеляза Расмусен и обясни - несигурността в Афганистан означава несигурност за всички нас.

Той каза още, че точният брой на военните, освен тези на САЩ, ще стане ясен след среща, на която главна тема ще бъде именно военната стратегия в Афганистан. Тя е инициирана по искане на британския премиер Гордън Браун и ще се проведе в Лондон на 28 януари.

Припомняме, вчера стана ясно, че американският президент Барак Обама ще разпореди да бъдат изпратени още 30 000 американски войски в Афганистан в близките 6 месеца, но ще ограничи разполагането им.

Така общият брой на американските военни в Афганистан ще достигне 100 000 души. Обама също изрази увереност, че съюзниците на САЩ в Афганистан ще изпратят допълнителни части в страната