Руските сили за противовъздушна отбрана са свалили два ударни дрона в Крим. Информацията съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на Олег Крючков, съветник по информационната политика на ръководителя на Крим Сергей Аксьонов.

"Силите за противовъздушна отбрана свалиха два ударни дрона. Доверявайте се само на официалните източници на информация. Не публикувайте видеоклипове от работата на противовъздушната отбрана", е написал той в социалните мрежи.

Сергей Аксьонов потвърждава информацията си в канала си в Telegram и заявява, че няма нито жертви, нито са нанесени щети.

Инцидентът е станал в югоизточната част на Крим.

В последните месеци няколко пъти украинските сили опитаха да атакуват Крим. Последният такъв удар е от 1 май. Ден преди това дронове предизвикаха голям пожар в петролна база в Севастопол, част от окупирания от Русия Крим.

Украински дронове се опитали да атакуват Кремъл

Украински дронове се опитали да атакуват Кремъл

Путин не е пострадал

По-рано днес Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове през нощта в неуспешен опит да убие президента Владимир Путин. Украйна отрече да стои зад каквато и да е атака с дрон срещу Кремъл.

В Русия действително се наблюдава значително увеличение на броя на атаките над инфраструктурни обекти, като през последните пет дни бяха атакувани две петролни бази, включително в Крим, който беше анексиран през 2014 г., а два влака дерайлираха в Брянска област. Руските власти приписват всички тези инциденти на действията на украински диверсанти, докато Украйна не поема отговорност. Говорителят на оперативното направление "Юг" на ВСУ Наталия Хуменюк открито призна за едно такова нападение, че е част от подготовката на украинското настъпление.

Между всички тези инциденти има едно общо нещо - те се случват в гранични на Украйна региони и в момент, когато на фронта и от двете страни чакат началото на контраофанзивата.

Пригожин: Украинците започнаха

Пригожин: Украинците започнаха

Отново иска снаряди - за да напредне в Бахмут и "за да не загубим фронтови линии"