Атаката към петролната база в окупирания Севастопол е подготовка за офанзива на украинската армия, заяви Наталия Хуменюк, говорител на украинската армия в направлението "Юг", цитирана от "Украинская правда".

"Тази работа е подготовка за тази мащабна пълномащабна офанзива, която всички очакват", каза тя. Хуменюк обяснява и че унищожаването на възможностите за логистика на врага е една от логичните цели на украинската армия.

В ранните часове на събота в петролна база в Казашкия залив в Севастопол в анексирания от Русия Крим стана експлозия и последва огромен пожар на цистерни с гориво. Обикновено украинските власти не потвърждават такъв тип атаки, макар че вчера Андрий Юсов, официален представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, нарече случилото се "Божие наказание", включително и за убитите цивилни в Уман. Юсов се закани, че това наказание ще бъде дългосрочно.

Властите с подробности за пожара в петролната база в Севастопол

Властите с подробности за пожара в петролната база в Севастопол

На пожара е определен клас на трудност 4

Според местните власти атака от два дрона е предизвикала запалването на четири резервоара с гориво, като пожарът е обхванал площ от над 2000 кв. м. Според украинското разузнаване експлозията е унищожила повече от 10 резервоара за петролни продукти с общ капацитет около 40 000 тона.

Едновременно с това днес, Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна, потвърди, че украинската армия очаква модерни изтребители, без които не биха били успех в настъплението, а и отбраната.

"Ние ще чакаме самолети при всеки сценарий. Без самолети ще ни бъде много трудно да защитаваме страната си както във военно, така и в мирно време", заяви Юрий Игнат. По думите му самолетите от поколение 4+ ще станат част от системата за противовъздушна отбрана на Украйна, а украинските пилоти биха се нуждали от около три месеца за подготовката за тях.