Ръководителят на анексирания от Русия град Михаил Развозжаев съобщи, че резервоар за гориво се е запалил в залива на Севастопол след предполагаем удар с дрон, съобщи Би Би Си.

"Запали се цистерна с гориво в близост до улица "Братя Манганари" в Казашкия залив. По предварителна информация пожарът е причинен от удар на безпилотен летателен апарат", пише Развозжаев в пет часа сутринта в своя телеграмен канал.

По думите му площта на пожара е около 1 000 кв. м., "информацията за жертвите се уточнява".

Властите в анексирания Крим редовно съобщават за нападения с дронове срещу Черноморския флот, базиран в Севастопол.

Украинските власти не потвърждават тези съобщения, но като цяло твърдят, че ударите по полуострова, над който Русия придоби контрол през 2014 г., са законни.

По-късно Развозжаев потвърди информацията, че именно атака с дрон е предизвикал пожара, който към момента продължава да гори, но е овладян и няма пострадали.

"Четирите резервоара за гориво, които бяха ударени, те на практика вече са изгорели", каза той във видео, публикувано в канала му в Telegram.

Руските власти от своя страна обвиниха Украйна за атаките.

Говорител на въоръжените сили на Украйна каза, че не разполага с данни Украйна да е отговорна за пожара.

Русия съобщи за предотвратена диверсия в Крим

Русия съобщи за предотвратена диверсия в Крим

Един човек е арестуван

Севастопол е главна база на руския черноморски флот. В последните няколко месеца няколко пъти бе подлаган на атаки с дронове. Една от последните бе на 22 март.

Припомняме, че Държавната дума на Русия прие увеличаване на наказанията за държавна измяна и тероризъм и вече се предвижда доживотен затвор за държавана измяна и международен тероризъм.

След инвазията на Русия в Украйна съобщенията за умишлени щети по инфраструктурни съоръжения се появяват доста често. На задържаните са повдигнати обвинения по членовете "Терористичен акт" или "Диверсия", които предвиждат наказание от десет години до доживотен затвор.