Черноморският флот на Русия е "отблъснал атака с безпилотен самолет" в анексирания Севастопол, като след експлозиите са били изпочупени прозорците на няколко сгради. Няма пострадали хора. Информацията идва от назначения от Русия губернатор на града Михаил Развозжаев. Именно той посрещна преди няколко руския президент Владимир Путин и го разведе в града по повод 9-годишнината от анексията на Крим от Русия.

По думите му опитът е да се проникне в залива, а моряците са стреляли по дроновете със стрелково оръжие. Силите на противовъздушната отбрана също са работили по въздушната цел.

Той твърди още, че военните кораби не са пострадали, но сградите на улица "Ленин" в "Дома на Москва" са с "счупени стъкла".

Рано сутринта в сряда Дирекцията за развитие на пътната инфраструктура в Севастопол съобщи за блокиране на пътя в залива, а Родион Мирошник от самопровъзгласилата се ЛНР написа в социалните мрежи, че около 5 ч. сутринта три украински военноморски дрона уж са се опитали да ударят крайбрежието на Севастопол. И той съобщава, че дроновете са били унищожени. Той заяви, че заливите Северная, Радиогорка и Графская пристань са блокирани за движение на кораби. За звуци от експлозии съобщават и местни жители сутринта на 22 март.

Това не е първото нападение с дрон срещу Севастопол, за което потвърждават властите на анексирания Крим. За последно Русия обвини Украйна в атака с дронове срещу Черноморския флот в кримското пристанище Севастопол през октомври 2022 г.

Украинските власти и военните не са коментирали тази информация. Преди два дни обаче украинското министерство на отбраната потвърди за атака, извършена в Джанкой, северната част на Кримския полуостров, като тогава са били унищожени руски крилати ракети. Руската армия потвърди за инцидента, но не и за поразените цели. През август месец Джанкой отново беше под прицел, но на диверсия, както го определи Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Тогава бе повредена електрическа подстанция едновременно с детонация в склад за боеприпаси в село Майске.

САЩ: Крим е Украйна, но украинците решават

САЩ: Крим е Украйна, но украинците решават

Никога няма да признаят анексирането на полуострова

От късното лято на 2022 г. украинските военни се насочиха и към Крим - откъдето започна и самата война между Украйна и Русия преди десет години. При настоящото противопоставяне, Киев заяви не веднъж, че възнамерява да си върне и анексирания полуостров, а западни съюзници предупредиха, че за Владимир Путин е червена линия.

Най-голямата атака на Украйна по Крим в настоящия епизод от войната е от октомври месец, когато със саботаж бе повредена гордостта на Руската федерация - Кримския или Керченския мост, построен след анексията.