Украинското министерство на отбраната съобщи, че в понеделник в Джанкой в северната част на Кримския полуостров са унищожени руски крилати ракети, съобщи АП.

Те са били предназначени за използване от руския Черноморски флот. Това стана в момент, когато САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна в размер на 350 млн. долара.

Служител, назначен от Русия на полуострова, който беше анексиран от Москва през 2014 г., заяви, че взривът е бил причинен от дронове, натъпкани с експлозиви, и е бил насочен към цивилни обекти.

Един човек е бил ранен.

Вчера вечерта местните телеграмни канали съобщиха за силни експлозии. ТАСС потвърди, че в Джанкой работи противовъздушната охрана, като се подова на назначения от Москва Сергей Аксьонов. Видеоклипове показаха експлозии и картечен огън. В някои съобщения се казва, че в някои райони е било прекъснато електричеството.

В изявление на разузнавателната дирекция на украинското министерство на отбраната се казва: "Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър-КН", докато те са били транспортирани по железопътната линия".

В изявлението в социалните медии се казва, че ракетите, предназначени за изстрелване от надводни кораби на руския Черноморски флот, имат оперативен обсег от над 2500 км на сушата и 375 км в морето.

Местни жители съобщиха за серия от експлозии, чути в Джанкой. Съветникът на назначения от Русия ръководител на Крим Олег Крючков нарече "фантазии" изявлението на военното разузнаване на Украйна за унищожени от експлозията ракети "Калибър", предназначен за изстрелвания от руски кораби.

Кметът на Джанкой, по-рано съобщи, че на две улици в града са открити фрагменти от дронове. "Имаше нападение с дронове. Няколко обекта бяха повредени: частна къща на улица "Южная" - има разрушения, но хора не са пострадали. В центъра на града, до Седмо училище, се запали магазин за хранителни стоки. Има щети към електрическата мрежа, не повече", цитира думите му ТАСС. Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов също съобщи за работата на ПВО в района на Джанкой.

За последно Русия обвини Украйна в атака с дронове срещу Черноморския флот в кримското пристанище Севастопол през октомври 2022 г.

Русия отрази атака с десет дрона над Крим
Обновена

Русия отрази атака с десет дрона над Крим

Нападенията с дронове продължават

В Джанкой се намират военни съоръжения и голям железопътен възел. Този град е близо до окупираната от Русия част на Херсонска област и през него може да минават маршрутите за снабдяване на руските войски.

През август месец Джанкой отново беше под прицел, но на диверсия, както го определи Федералната служба за сигурност на Руската федерация. Тогава бе повредена електрическа подстанция едновременно с детонация в склад за боеприпаси в село Майске.