Руският президент Владимир Путин пристигна в Севастопол в събота, за да отпразнува 9-ата годишнина от обединението на Крим с Русия, и разгледа първата част от мащабния проект за исторически и археологически парк "Херсонес Таврически", съобщи губернаторът на града Михаил Развозжаев в канала си в Telegram. По-късно на официалния сайт се появи и репортаж.

В Москва бяха планирани тържества по случай годишнината от анексирането на Крим, но бяха отменени от съображения за сигурност. Във видеа, публикувани в кримски медии, а и в държавната ТАСС, се вижда как губернаторът на Севастопол Развожаев показва на президента детския център "Корсун".

"Президентът ни умее да изненадва... Всичко беше готово за видеоконференция и доклад на президента по специална връзка. А Владимир Владимирович взе, че дойде. Сам. Зад волана. Защото в такъв исторически ден президентът е винаги със Севастопол и севастополци... Нашата страна има невероятен лидер... Уникалната идея на Псковския и Портовски митрополит Тихон Шевкунов, която беше подкрепена от президента, се реализира с невероятни темпове благодарение на военните строители", пише губернаторът Развозжаев.

Путин обещава да направи всичко, за да пресече заплахите за Крим и Севастопол

Путин обещава да направи всичко, за да пресече заплахите за Крим и Севастопол

Обръщението е към Крим, кримчаните и руснаците

И ТАСС отбелява още в заглавието, че в Крим държавният глава е пристигнал с автомобил и шофирайки.

ТАСС подробно разказва в репортаж за визитата на Путин, като подчертава някой "народни елементи" в нея, включително и това, че президентът не се е придържал към строгия стил на обличане, традиционен за делничните работни дни: той пристигна с дънки и тъмен пуловер. Цитира се дори репликата "Готино", с която президентът е похвалил свършената работа.

Подчертават се и думите на Владимир Путин, че за работата по културно-историческия център трябва да "благодарим на "Газпромнефт" и "Транснефт" за всичко, което е осъществено, за да продължат да го подкрепят. При сбогуването си Путин е поздравил всички с празника и е помахал, преди да се качи в колата си.

Вестник "Ведомости" цитира източник, близък до президентската администрация, който казва, че този път няма да има концерт в Москва, подобен на този, който се проведе в "Лужники" миналата година по повод осмата годишнина от анексирането на полуострова. Според изданието в регионите са планирани флашмобове, лекции, концерти и автошествия за отбелязване на деветата годишнина от анексирането на Крим.

Така нареченото "обединение на Крим с Русия" е широко отбелязвано в Русия през последните години. През различни години Владимир Путин е присъствал на концерти на този ден, както в Крим, така и в Москва.

РБК отбелязва, че това е първата визита на Путин в Крим от ноември 2021 г., ако не се брои разходката му по Кримския мост през декември 2022 г., за да види с очите си последствията от атаката от октомври месец.

Русия възстановява Кримския мост до юли 2023 г.

Русия възстановява Кримския мост до юли 2023 г.

Москва избра изпълнителя на ремонтните дейности

Преди 9 години Путин наруши Будапещенския меморандум и Договора за дружба, сътрудничество и партньорство, в които Русия признава териториалната цялост на Украйна и границите й от 1991 г. След преврат с помощта на "зелените човечета" и контролиран референдум, на 18 март 2014 г. руският президент Путин подписа встъпването на република в Крим в Руската федерация и дефакто анексира полуострова и Севастопол - до този момент със специален статут на частична автономия. Международната общност не признава анексията на Крим, като от тогава бяха въведени санкции спрямо организатори, участници и РФ.

На практика именно десантът на руски военни без опознавателни знаци сложи началото на война, необявена официално до 24 февруари 2022 г., когато Кремъл започна пълномащабна офанзива в Украйна.