Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи за ареста на трима руснаци, които според ведомството са участвали в "подготовката и извършването на терористични атаки срещу съоръжения на железопътната инфраструктура в Свердловска област", информира Руската служба на Би Би Си.

ФСБ не назовава имената на задържаните, но посочва, че престъпленията са извършени срещу "парично възнаграждение по указание на украински неонацисти". Не е известно и за какви инциденти в Свердловска област става дума.

След инвазията на Русия в Украйна съобщенията за умишлени щети на железопътни съоръжения се появяват доста често. На задържаните са повдигнати обвинения по членовете "Терористичен акт" или "Диверсия", които предвиждат наказание от десет години до доживотен затвор.

В понеделник ФСБ обяви ареста на трима осмокласници, заподозрени в повреда на железопътни релси в района на Москва.

Според ФСБ "ученици от 8 клас чрез "Телеграм" са влезли в контакт с неизвестни лица, които срещу парично възнаграждение им предложили да повредят транспортната инфраструктура на Руските железници" (цитат на Интерфакс). След това, според ФСБ, тийнейджърите "пристигнали на уреченото място и изпълнили указанията на поръчителите си", след което записали резултатите на видео.

Миналата седмица 25-годишен мъж беше арестуван в Брянск и изпратен в следствения арест по обвинение в диверсия на железопътен прелез, предаде ТАСС. Известно е, че арестуваният е жител на град Сураж, Брянска област. Други подробности по случая не бяха разкрити.

През ноември 2022 г. четирима студенти бяха арестувани в Уфа. Според следователите те "се опитали да повредят електрическото оборудване на железопътната линия, противопоставяйки се на провеждането на специална операция в Украйна и надявайки се да дестабилизират работата на властите в Башкирия".

ФСБ: Убихме украински саботьори в Брянска област

ФСБ: Убихме украински саботьори в Брянска област

Мерки за сигурност