Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект, предвиждащ доживотен затвор за диверсия. В Наказателния кодекс на Руската федерация трябва ще бъдат включени три нови члена - "Насърчаване на диверсионна дейност", "Обучение за извършване на диверсионна дейност", "Организиране на диверсионна общност и участие в нея", пише РИА Новости, цитирана от руската служба на Би Би Си.

Въпреки факта, че нахлуването в Украйна започна в началото на годината, Русия, по думите на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, "приема бежанци" и "остава отворена за влизане и излизане на чужди граждани". Затова "приемането на (тези) законопроекти е фундаментално важна стъпка, необходима за защита на страната ни", добави той.

Първият член - "Помощ за диверсия" (склоняване, набиране, въоръжаване, финансиране с цел извършване на диверсия) - предвижда наказание от 8 до 15 години затвор с глоба от 300 хиляди (8600 лв) до 700 хиляди рубли (20 000 лв). При използване на служебното положение - от 10 до 20 години затвор с глоба от 500 хиляди до един милион рубли. Организирането, както и финансирането на диверсия, ще се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 години. Максималното наказание по члена е доживотен затвор.

Лице, което реши да премине обучение за подготовка на диверсия (физическа и психологическа подготовка, правила за работа с оръжия, експлозиви, отровни и други вещества с цел извършване на диверсия), ще получи затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Въпреки това, според бележка към члена, човек се освобождава от наказателна отговорност, ако е информирал властите за обучението с цел саботаж или е допринесъл за разкриването на престъпление и идентифицирането на други лица, участващи в такива дейности.

Третият предложен член установява отговорност за организиране на диверсионна общност (ръководство, пропаганда и подкрепа на диверсии) от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор с глоба до един милион рубли. Участието в такава общност се наказва със затвор от 5 до 10 години и с глоба до 500 хиляди рубли. За това престъпление не се предвижда доживотен затвор.

Василий Пискарьов, съавтор на законопроекта, обясни необходимостта от отделни нови членове от Наказателния кодекс на Руската федерация по следния начин: "Вече направихме всичко, за да блокираме онези, които финансират тероризма, но забравихме за диверсията".

Припомняме, че ръководителят на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников свързва зачестилите извънредни ситуации и инциденти в страната с действията на украински диверсанти. От седмица насам в големите руски градове всеки ден избухват пожари в големи търговски центрове и строежи.

От началото на годината Федералната служба по сигурност (ФСБ) е предотвратила 123 престъпления, свързани с диверсия, в това число 64 терористични акта. Задържани са също така над 400 "украински националисти и лица, извършили военни престъпления" при опити да преминат държавната граница през официалните ГКПП. Освен това на 1026 души, замесени в терористични дейности, е било забранено да влизат в страната.

Разкрити са около 2,6 хил. факта на незаконен трафик на оръжие, ликвидирани са повече от 50 тайни оръжейни работилници, пресечена е дейността на 74 организирани престъпни групи, занимаващи се с производство на оръжие, отчита Националната антитерористична комисия.

Русия обяви предотвратен саботаж на "Южен поток“

Русия обяви предотвратен саботаж на "Южен поток“

Бил организиран от украинските специални служби