Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че е предотвратила саботаж на газопровода "Южен поток". Саботажът бил организиран от украинските специални служби, обявява още държавната агенция ТАСС.

Центърът за връзки с обществеността на Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) обявява това за терористична атака. Мястото на планирания саботаж е тръба за износ във Волгоградска област, която осигурява доставка на природен газ към Турция и Европа.

Задържани са руски граждани, които са участвали в подготовката на атаката. Иззети са четири магнитни мини, 4 кг пластични експлозиви, взриватели със забавено действие, 593 хил. рубли и средства за комуникация, съдържащи кореспонденция и преговори с куратор от специалните служби на Украйна, инструкции за сглобяване и инсталиране на взривното устройство, както и превод на пари и координати на мястото на взрива във Волгоградска област.

Следственият отдел на ФСБ е образувала наказателно производство по членове 30, 205 ("Подготовка на терористичен акт"), 205.4 ("Организиране на терористично сдружение и участие в него") и 222.1 от Наказателния кодекс ("Незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхранение, предаване или пренасяне на взривни вещества или взривни устройства").

Газопроводът "Южен поток" беше проект за пренос на руски газ през Черно море до България, но по-късно проектът беше отменен или по-точно променен в полза на "Турски поток".

Обявеното разкритие от страна на руските служби идва след като само преди няколко дни Швеция официално обяви, че причината за авариите по "Северен поток" е външна намеса и умишлено. Подводни експлозии повредиха тръбопроводите през септември и доведоха до огромни течове на метан, след което газоподаването по тръбопровода бе напълно спряно. В момента Русия доставя по дългосрочните си договори природен газ за Европа именно по "Турски поток" и по транзита през Украйна, който от началото на войната бе значително намален. 

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

В района са открити останки от експлозиви

Едновременно с това украинските, а и западни разузнавания предупредиха, че Русия готви атаки под чужд флаг, евентуално в Белгородска област, която от началото на войната поддържа високо ниво на терористична опасност заради граничната си позиция до Украйна. Губернаторът на Белгородска област обяви и че строят защитни съоръжения по полоса. 

В средата на август месец Федералната служба обяви, че е разкрила подобен саботаж, отново във Волгоградска област, по подобен сценарий, но срещу петролопровод - организатор украинските служби и с участието на руски граждани. Не се знаят резултатите от разследването на този случай от преди три месеца

Русия задържала "украински саботьор", подготвящ удар срещу електропровод в Крим

Русия задържала "украински саботьор", подготвящ удар срещу електропровод в Крим

Според ФСБ мъжът е бил вербуван от украинското разузнаване