Шефът на руската Федерална служба за сигурност свързва зачестилите извънредни ситуации и инциденти в страната с действията на украински диверсанти. От седмица насам в големите руски градове всеки ден избухват пожари в големи търговски центрове и строежи.

"Александър Бортников отбеляза, че през тази година се наблюдава значително увеличение на терористичните прояви, най-вече в пограничните райони, разположени в Централния федерален окръг и Южния федерален окръг. Това е свързано както с разузнавателната и подривна дейност на украинските специални служби, подкрепяни от западните държави начело със САЩ, така и с опитите на поддръжници на международни терористични организации да създадат тайни клетки и да извършат терористични престъпления", съобщиха от Националния антитеростичен кабинет след заседанието на комисията.

Един човек загина при огромен пожар в мол в Москва

Един човек загина при огромен пожар в мол в Москва

Появиха се версии за палеж

От началото на годината Федералната служба по сигурност (ФСБ) е предотвратила 123 престъпления, свързани с диверсия, в това число 64 терористични акта. Задържани са също така над 400 "украински националисти и лица, извършили военни престъпления" при опити да преминат държавната граница през официалните ГКПП. Освен това на 1026 души, замесени в терористични дейности, е било забранено да влизат в страната.

Разкрити са около 2,6 хил. факта на незаконен трафик на оръжие, ликвидирани са повече от 50 тайни оръжейни работилници, пресечена е дейността на 74 организирани престъпни групи, занимаващи се с производство на оръжие, се отчита Националната антитерористична комисия.

В доклада, разпространен от руските агенции, не се споменава нито един факт на диверсия, която може да бъде обвързана с действията на украинското разузнаване или украинските партизани.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление