Руската служба за сигурност ФСБ в понеделник посочи още един украински гражданин, който счита за част от екипа, убил Даря Дугина - дъщерята на виден руски ултранационалист, който вярва, че Украйна трябва да бъде погълната от нова руска империя, съобщава "Ройтерс".

Дугина, която като баща си Александър Дугин беше отявлен поддръжник на това, което Русия нарича своя "специална военна операция" в Украйна, беше убита при атентат с кола бомба край Москва на 20 август. Руският президент Владимир Путин нарече покушението срещу нея "подло, жестоко престъпление".

Два дни след убийството на 29-годишната жена ФСБ обяви че е разкрила случая, като посочи украинка, която според службата е следила Дугина седмици наред, наела е апартамент в нейния жилищен комплекс и е поставила взривното устройство в колата, преди да избяга от Русия в Естония - всичко това с подкрепата на Киев.

От своя страна Украйна, която твърди, че Русия води агресивна война в имперски стил срещу нея, отрече да е замесена в убийството на Дугина, която след смъртта си е представяна от прокремълски политици и от руската държавна телевизия като мъченик.

САЩ не казват знаят ли кой стои зад атентата, убил Дугина

САЩ не казват знаят ли кой стои зад атентата, убил Дугина

Руснаците ще си направят съответните изводи

Днес ФСБ съобщи, че е установила самоличността на друг член на украинската "диверсионна и терористична група", която според службата стои зад убийството.

В изявление на ФСБ се посочва, че новият заподозрян е мъж, роден през 1978 г., чието име е назовано и е показан запис от камери за видеонаблюдение. Смята се, че той е помогнал да се сглоби бомбата в нает гараж в Москва и е осигурил фалшиви документи на жената, поставила взривното устройство в колата, убила Дугина.

Мъжът е напуснал Русия през Естония ден преди атаката, се казва в съобщението на ФСБ.

Русия обяви, че е разкрила убийството на Дария Дугина

Русия обяви, че е разкрила убийството на Дария Дугина

Александър Дугин коментира смъртта на дъщеря си

В 11-минутен видеоклип, разпространен от службата, кадри от камери за видеонаблюдение показват как мъжът влиза в Русия на 30 юли, влиза и излиза от гаражен комплекс в Москва, носи фалшиви регистрационни номера за автомобил, според версията на ФСБ, и излиза от Русия в ранните часове на август 19 - ден преди покушението срещу Дугина.

Записи от камери за видеонаблюдение пък показват украинката, обвинена от ФСБ за поставянето на бомбата, да върви в район, където са били паркирани коли на фестивала, на който Дугина присъства малко преди да бъде убита.

ФСБ твърди, че украинката е наблюдавала Дугина, уверила се е, че е напуснала фестивала, след което я е последвала с кола и е взривила колата бомба, която я е убила.

Руски партизани убили Дугина като наказание за Путин

Руски партизани убили Дугина като наказание за Путин

Ще последват и други подобни акции, заканиха се те