Държавната дума на Русия прие във вторник бързо на второ и трето четене законопроект, въвеждащ доживотен затвор за държавна измяна и увеличаване на наказанията за тероризъм. Документът въвежда и наказателна отговорност с максимално наказание до пет години лишаване от свобода за съдействие при изпълнението на решения на международни организации, в които Руската федерация не участва (спазване и прилагане на санкциите - бел.ред.), предава ТАСС.

Документът беше внесен през ноември 2022 г. в Държавната дума от правителството на Руската федерация. Той съдържа изменения в Наказателния кодекс на Руската федерация, насочени към засилване на отговорността за терористични престъпления и престъпления срещу основите на конституционния ред и държавната сигурност. Така по член "Държавна измяна" се установява доживотен затвор (до сега се предвиждаше до 20 години затвор). По член "Терористичен акт" максималният срок е увеличен от 15 на 20 години затвор. По член "Международен терористичен акт" наказанието ще бъде от 12 години до доживотен затвор (сега от 10 до 20 години затвор или доживотен затвор). Минималното наказание за набиране или участие в терористични престъпления ще се увеличи от 5 на 7 години, а минималното наказание за помагачество и съучастие от 10 на 12 години.

Русия ще отнема гражданство за държавна измяна и дискредитиране на армията

Русия ще отнема гражданство за държавна измяна и дискредитиране на армията

Това предвиждат предложени законови поправки

По член "Организиране на терористична общност и участие в нея" се предвижда от 10 до 15 години затвор (сега от 5 до 10 години). По член "Саботаж" се затягат наказанията за действия, насочени към увреждане на транспортната инфраструктура и поддържане на живота на населението, както и за причиняване на вреда на здравето на хората с цел подкопаване на икономическата сигурност и отбраната на страната. За тези престъпления се предвижда до 20 години затвор (до сега - до 15 години).

Първи присъди за саботаж в Русия от началото на войната

Първи присъди за саботаж в Русия от началото на войната

Двама души са осъдени на 3,5 г. в колония със строг режим за заговор за саботаж на жп линия в Белгородска област

Също така Наказателният кодекс на Руската федерация е допълнен с нов член 284.3. ("Оказване на съдействие при изпълнението на решения на международни организации, в които Руската федерация не участва, или чуждестранни държавни органи"). Той предвижда наказание под формата на глоба в размер от 300 хиляди (65 хил. лв.) до 1 милион рубли (218 хил.лв.) или лишаване от свобода до пет години. Това касае на практика прилагането или спазването на санкциите наложени на Русия от колективния Запад.

Осъдиха руския журналист Иван Сафронов на 22 години затвор за държавна измяна

Осъдиха руския журналист Иван Сафронов на 22 години затвор за държавна измяна

Той беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация