Първи присъди за саботаж в Русия от началото на войната.

Руски съд осъди двама обвиняеми на 3,5 години в колония със строг режим за заговор за саботаж на железопътната линия в област на границата с Украйна, съобщава "Ройтерс".

Според престъпния умисъл подобни действия биха довели до дерайлиране, повреда на военна и железопътна техника, жертви сред военнослужещите, посочва анонимен източник от съда в Белгородска област.

Присъдите на двамата обвиняеми са първите въз основа на чл. 231 за "саботаж" от Наказателния кодекс на Русия от началото на т.нар. "специална военна операция" в Украйна.

Киев и неговите съюзници твърдят, че военната инвазия на Русия, започнала на 24 февруари миналата година, е заграбване на земя в имперски стил.

В Русия затегнаха наказанията за саботьорите

В Русия затегнаха наказанията за саботьорите

С наказания Кремъл стяга бойния дух

По данни на британското министерство на отбраната са извършени няколко саботажа срещу руските железници и други съоръжения, особено в региони, граничещи с Украйна, като Белгородска и Брянска област.

Министерството посочи в свой разузнавателен доклад от октомври, че руската армия разчита предимно на железопътния транспорт, който често минава през изолирани райони. Това означава, че "предпазването на жп системата от физически заплахи е изключително предизвикателство".

Вчера Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Русия - главната разследваща агенция на страната, заяви в интервю за ТАСС, че са образувани над 150 наказателни дела за дискредитиране на руската армия.

В Русия ожесточават присъдите за диверсия

В Русия ожесточават присъдите за диверсия

Предвижда се от 15 до 20 години или доживотен затвор