В сряда руските депутати приеха нов закон, който предвижда дълги присъди затвор за саботьорите, подчертавайки появата на терористични заплахи, включително от чужденци, във връзка с агресията срещу Украйна, предаде АФП.

Агенцията припомня, че през тази година руските власти приеха няколко закона за борба с всяка вътрешна заплаха срещу режима на Путин.

Това става на фона на започналата преди близо 10 месеца интервенция срещу Украйна. В изявлението на долната камара на парламента се казва, че депутатите са одобрили на трето и последно четене пакет от мерки за "защита на страната и гражданите от терористични заплахи и саботажи".

"Наказанието за саботьорите ще бъде възможно най-строго", добави председателят на Държавната дума Вячеслав Володин. Законът, който все още трябва да бъде одобрен от горната камара на парламента (Съвета на федерацията) и след това подписан от Владимир Путин, предвижда доживотен затвор за участие в саботажни дейности, тяхното финансиране или вербуване на други лица за участие.

Всеки, за когото бъде установено, че се е присъединил към група за саботаж, се наказва с лишаване от свобода до 10 години, а за тези, за които бъде установено, че са съучастници в терористични или саботажни действия, се предвижда максимална присъда от 20 години затвор.

През последните месеци Русия претърпя поредица от инциденти, включително експлозии, във военни обекти и важна инфраструктура, за които Москва обвини Украйна.