Предложени поправки в руския закон за гражданството ще позволят отнемане на придобито гражданство за държавна измяна и дискредитиране на военната операция в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Малко след като изпрати армията си в Украйна преди година, Русия въведе широкообхватни закони за военно време, за да заглуши гласовете на несъгласието. Оттогава тя затяга цензурата.

Москва нарича действията си в Украйна "специална военна операция", докато Киев и съюзниците му твърдят, че това е евфемизъм за пълномащабна агресия за заграбване на земя.

Поправките за отнемане на гражданство на лицата, които са го придобили, се отнасят до "държавна измяна, дискредитираща специалната военна операция", поясни Константин Затулин, първи заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД).

Предложените промени са внесени в комисията.

Путин иска да се отнема гражданство и за "дискредитиране на армията"

Путин иска да се отнема гражданство и за "дискредитиране на армията"

Както и за участие в нежелани организации и призиви за нарушаване на териториалната цялост на държавата

ОНД е създадена през 1991 г. от Русия и група бивши съветски републики. По данни на Министерството на вътрешните работи на Русия през 2022 г. над 691 000 души са получили руско гражданство, като близо половината са от страните от ОНД.

Вчера долната камара на руския парламент - Държавната дума, прие поправка към законопроекта, която предвижда наказания за лицата, признати за виновни за дискредитиране на "доброволчески" групи, воюващи в Украйна

Кремъл твръди, че мнозинството от руснаците подкрепят неговите действия в Украйна и проучванията на общественото мнение подкрепят това твърдение.

Стотици хиляди, които не са съгласни с решението или се страхуват от военна служба, обаче избягаха от страната, а тези, които останаха, рискуват да бъдат вкарани в затвора, ако се приеме, че са дискредитирали армията.

"Дискредитирането" на въоръжените сили може да бъде наказано с до пет години затвор, а за умишлено разпространяване на невярна информация за тях може да бъдат присъдени до 15 години лишаване от свобода.

Със закон руският парламент забрани критиките към "Вагнер"

Със закон руският парламент забрани критиките към "Вагнер"

Наказания грозят лицата, дискредитиращи "доброволчески" групи, воюващи в Украйна