Руският президент Владимир Путин е внесъл поправка в приетия на първо четене законопроект за възможността за отнемане на руско гражданство, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на документа.

Президентската поправка предлага да се отнема гражданство за фалшификации за армията, нейното дискредитиране, участие в нежелани организации и призиви за нарушаване на териториалната цялост на държавата. Това ще бъде възможно независимо от момента на извършване на действията, представляващи заплаха за сигурността на Русия, и "датата на установяване на факта на извършване на тези действия".

В началото на април Думата прие законопроекта на първо четене. В оригиналния документ се предлага отнемане на гражданство за тежки престъпления срещу държавата, терористична дейност, трафик на наркотици и фалшифициране на документи.

Путин ще дава по-лесно руско гражданство на всички украинци

Путин ще дава по-лесно руско гражданство на всички украинци

Досега процедурата важеше за жителите на окупираните територии

Членът за "военните фалшификати" (207.3 от Наказателния кодекс - публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили) се появява в руския Наказателен кодекс заедно с членове за дискредитиране на армията след началото на руската инвазия в Украйна. Той предвижда до 15 години лишаване от свобода - ако деянията "са довели до тежки последици".

Основната цел на законодателството за "фалшивите новини" е да остави в публичния дискурс само официалната позиция по някои обществено значими въпроси. Всяка неофициална информация, която не е одобрена от длъжностно лице, трябва да бъде изключена от дискусионното пространство на руски език под заплахата от административно или наказателно преследване.

"Поправката на президента по отношение на неправителствените организации, както и другите споменати случаи, е много съществена и абсолютно справедлива", заяви Василий Пискарев, ръководител на комисията по сигурността в Държавната дума, цитиран от "Интерфакт".

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия

Той смята, че "ако хората, които са положили клетва за вярност към Русия при получаване на гражданство и са обещали да спазват нашите закони, са я нарушили, те съзнателно са прекратили споразумението с държавата, която им е предоставила защита и права на руски граждани, а това дава право на държавата да отмени решението за предоставяне на гражданство".

Според Пискарев "към днешна дата дейността на 67 чуждестранни организации е призната за нежелана на територията на Русия".

"Всъщност те са много повече и активно участват в антируски дейности, включително разпалване на междуетническа и междуконфесионална омраза, намесват се в избори, въвличат тийнейджъри в употреба на наркотици и деструктивни дейности, ЛГБТ пропаганда, както и участие в набиране на средства за финансиране на врага", казва още председателят на комисията.