Възможността за опростено придобиване на руско гражданство е разширена за жителите на цялата територия на Украйна. Съответният указ на руския президент Владимир Путин беше публикуван в понеделник на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

"Постановява се, че гражданите на Украйна, Донецката народна република (ДНР) или Луганската народна република (ЛНР) и лицата без гражданство, постоянно пребиваващи на територията на Донецката народна република, Луганската народна република или Украйна имат право на кандидатстване за получаване на гражданство на Руската федерация по опростена процедура в съответствие с алинея осма на член 14 от Федералния закон от 31 май 2002 г. N 62-ФЗ "За гражданството на Руската федерация", се казва в документа.

В предишната версия на указа опростената процедура за получаване на руско гражданство се прилагаше само за жители на ДНР, ЛНР, както и на Херсонска и Запорожка области на Украйна.

Ходът на Путин разширява процедурата, достъпна за жителите на райони, контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти в украинските региони Донецк и Луганск, където Москва е издала около 800 000 паспорта от 2019 г.

Измененията са направени в постановлението, с което се предоставя такава опростена процедура на жителите на ДНР и ЛНР. Опростената процедура е в съответствие с част осма от член 14 от Федералния закон от 31 май 2002 г. № 62-ФЗ "За гражданството на Руската федерация".

В Херсон Русия вече подготвя референдума

В Херсон Русия вече подготвя референдума

Очакват се заявка за референдум и за Запорожие, Донецк и Луганск

С указа на Путин от 2019 г., с който се въвежда опростената процедура за жителите на Донбас и се посочва, че той е подписан "с цел защита на човешките и гражданските права и свободи, ръководейки се от общопризнатите принципи и норми на международното право".

Членът гласи, че чужденците имат право да кандидатстват за гражданство на Руската федерация по опростена процедура, без да са необходими условия като пет години пребиваване в Русия, наличие на източник на препитание и проверка на знанията по руски език. Разглеждането на молбите за руско гражданство на такива лица и вземането на съответните решения се извършва в срок, не по-дълъг от три месеца от датата на подаване на молбата и документите.

Декретът на Путин още през 2019 г. бе възприет като провокация, включително и спрямо Минските споразумения, договорени през 2015 г. с посредничеството на Германия и Франция. Целта му е да отдели още по-отчетливо и дълготрайно областите в Източна Украйна, макар и официално Кремъл да признава, че тези области принадлежат към Украйна.

Още тогава Украйна предупреди, че декретът на Путин е подготовка за открита намеса.

Русия вече използва защитата на руските граждани като повод за инвазия в друга съседна страна: през 2008 година в Грузия, след като години преди това издаваше руски паспорти на жителите на отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия.

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, но действията й показват обратното