Още двама френски граждани са задържани в Иран, с което броят на задържаните в страната, обхваната от протести, стана седем, съобщи министърът на външните работи Катрин Колона.

"Притеснени сме за други двама наши сънародници и последните проверки показват, че те също са задържани", каза пред в. "Паризиен" Катрин Колона.

Миналия месец френският външен министър потвърди, че петима французи са задържани в Иран.

Техеран: Саудитска Арабия подклажда протестите в Иран

Техеран: Саудитска Арабия подклажда протестите в Иран

Напрежението не стихва

Сред тях е френско-иранската изследователка Фариба Аделхах, арестувана през юни 2019 г. и по-късно осъдена на пет години затвор за подкопаване на националната сигурност - твърдения, които семейството ѝ категорично отрича.

Друг, Бенжамен Бриер, е арестуван през май 2020 г. и по-късно осъден на осем години и осем месеца затвор за шпионаж - обвинения, които той отхвърля.

Служителката на френския учителски синдикат Сесил Колер и нейният партньор Жак Парис също бяха задържани през май тази година, обвинени, че са се опитали да предизвикат работнически вълнения по време на учителските стачки.

Има и "французин, който е преминавал през" Техеран, съобщи Катрин Колона.

Миналия месец френското правителство посъветва своите граждани, посещаващи Иран, да "напуснат страната възможно най-скоро".

Иран обвинява Франция в лицемерие

Иран обвинява Франция в лицемерие

След протестите и в двете държави

Иран е разтърсен от протести след смъртта на младата кюрдка Махса Амини в полицейския арест през септември, след като тя беше арестувана за предполагаемо нарушение на иранските правила за обличане на жените с хиджаб.