Десетки хиляди имигранти от България и Румъния няма да могат да работят във Великобритания, поради опасения, че ще затруднят обществените служби, пише електронното издание на вестник Observer.

Според британския вестник представители на министерството на вътрешните работи са на мнение, че трудовият пазар във Великобритания не трябва да се отваря за двете източноевропейски страни и ще препоръчат ограничението да се запази още една година.

Ако бъдат премахнати ограниченията потенциалния брой на българите и румънците, които биха дошли във Великобритания е между 40 000 и 300 000, пише още Observer.

Вестникът припомня, че през 2005 г. около 400 000 имигранти от източна Европа са дошли във Великобритания, а страната е очаквала около 185 000.

Строгите ограничения за търсещите работа във Великобритания българи и румънци бяха обявени миналата година. Тогава от вътрешното министерство обявиха, че всяка година ще преразглеждат решението си, припомня изданието и предупреждава, че страната ще се изправи пред критики от правителствата на двете държави.