Трима британци, обвинени за наемници, ще бъдат изправени пред руски съд в Източна Украйна. Става дума за проруската Донецка народна република, която бе създадена през 2014 г. след анексирането на Крим.

Джон Хардинг, Дилън Хийли и Андрю Хил ще се изправят пред съд, който не е международно признат, но наскоро осъди на смърт други двама британци.

Кои са британците, осъдени на смърт в Донецк

Кои са британците, осъдени на смърт в Донецк

Те са дошли в Украйна много преди руската инвазия

Джон Хардинг, който е роден в Съндърланд, се бие в редиците на украинската армия, откакто се е преместил в Украйна през 2018 година.

През юли той се появи във видео, в което се обърна за помощ към британския премиер Борис Джонсън.

За Андрю Хил се знае само, че е част от международния легион на Украйна.

Дилън Хийли пък е доброволец в Украйна и твърди, че се занимава с хуманитарна помощ. Той бе заловен на контролно-пропускателен пункт през април, заедно с Пол Юри, който почина през юли, докато бе в плен на руските сепаратисти.

Руската информационна агенция ТАСС съобщава, че тримата британци са отказали да сътрудничат на разследващите и да дадат показания.

Те са съдени заедно с други двама мъже от Швеция и Хърватия.

Същият съд през юни осъди Шон Пинър и Ейдън Аслин на смърт. Те бяха обвинени, че са наемници. Семействата им настояваха, че са дългогодишни членове на украинската армия, а не наемници.

Обединеното кралство и Украйна осъдиха произнасянето на смъртните присъди, като подчертаха, че те нарушават международните закони, защитаващи военнопленниците.

Европейският съд по правата на човека също поиска присъдата да не бъде изпълнена.

Междувременно стана ясно, че Русия е забранила на територията й да влиза водещия на новините по Би Би Си Хю Едуардс, заедно с още няколко британски журналисти.

Външното министерство на Москва издаде списък с 39 лица, на които е забранено да влизат в страната. Тази мярка се предприема в отговор на санкциите на Обединеното кралство, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна.

От външното министерство в Москва разпространиха официално съобщение: "Както неведнъж сме отбелязвали, пагубните действия на Обединеното кралство, целящи да насаждат русофобия и невярна информация за нашата страна, както и подкрепата му за неонацисткия режим в Киев ще получат адекватен и решителен отговор от руската страна".