Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ заяви, че няма да изпраща наблюдатели на президентските избори в Русия. Условията на работа, които са предоставени на комисията от страна на Москва, са неприемливи.

Бюрото за демокрация и правата на човека към ОССЕ заявява, че условията, предложени от Русия, не позволяват да се осъществи наблюдение на изборния процес в съответствие с дейността на организацията и ангажиментите пред членовете й.
 

В свое съобщение, цитирано то БиБиСи, Бюрото изказва съжаление за наложените ограничения над дейността на мисията от наблюдатели.

„Русия постави пред наблюдателите такива ограничения, които правят невъзможно осъществяването на мисията по наблюдение на основа на мандата, който има Бюрото за демокрация и правата на човека и в съответствие с отговорностите пред всички държави членки на ОССЕ", се казва в съобщението.
 

„Това, което е валидно за всеки един избори, е валидно е за тези: прозрачността укрепва демокрацията, политиката на закрити врата я отслабва. Аз съжалявам за случващото се и се надявам, че руските власти ще намерят начини и средства за безпрепятствено сътрудничество с Бюрото", казва прессекретарят на Бюрото при представяне на позицията на ОССЕ.

Аналогично решение взе и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Нейният председател Йоран Ленмаркер уведоми председателя на Държавната дума Борис Гризлов, че европейските депутати не могат да приемат предложението на руските си колеги.

Такова решение взе асамблеята и за предишните президентски избори в Русия през 2004 година, въпреки че тя осъществи мониторинг да провелите се през декември миналата година парламентарни избори.