Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че е нямало истински избор в президентските избори в Русия, които се проведоха вчера, и се оплака, че те били белязани от натиск върху критичните гласове в страната, съобщава "Ройтерс".

"Изборът без истинска конкуренция, както станахме свидетели тук, не е истински избор", се изтъква в изявление на ОССЕ.

Путин събра 76,69 на сто от гласовете в Русия

Путин събра 76,69 на сто от гласовете в Русия

При 99,84 процента преброени бюлетини

ОССЕ изказа преценката си за изборите, след като руският президент Владимир Путин спечели 76,69 процента от гласовете в историческа победа, с която удължава управлението си над най-голямата страна в света с още 6 години.

ОССЕ заяви, че ограниченията върху основните свободи, както и върху регистрацията на кандидатите, са ограничили пространството за политически ангажимент и са довели до липса на истинска конкуренция.

Путин се прицелва в рекорд на Сталин

Путин се прицелва в рекорд на Сталин

Агенциите коментират изборите в Русия

"Наблюдателите отбелязаха редица мерки, някои от които включват неуместен натиск върху гласоподаватели, целящ увеличаване на избирателната активност", допълват от ОССЕ.

Критици на Путин, включително опозиционният лидер Алексей Навални, на когото не му беше разрешено да участва в изборите, посочват, че е имало масови измами и че наблюдателите са станали свидетели на хора, извозвани с автобуси до избирателните секции от работодателите им

Централната избирателна комисия на Русия обяви, че не е регистрирала никакви сериозни оплаквания и нарушения. 

Западните лидери мълчат за победата на Путин

Западните лидери мълчат за победата на Путин

Ръководителите на Казахстан, Беларус, Венецуела, Боливия и Куба