Световни лидери поздравяват Владимир Путин за решителната му победа на проведените вчера президентски избори, но до момента западните лидери мълчат, информира БиБиСи.

Китайският президент Си Дзинпин поздрави Путин за победата, съобщава "Синхуа". Той подчерта, че партньорството между двете държави е на "най-доброто ниво в историята".

Путин събра 76,69 на сто от гласовете в Русия

Путин събра 76,69 на сто от гласовете в Русия

При 99,84 процента преброени бюлетини

Според официалните данни руският лидер получи малко над 76% подкрепа.

В момента всеобхватното стратегическо сътрудничество и партньорство между Русия и Китай е на най-доброто ниво в историята, което е пример за изграждане на нов тип международни отношения, се казва в поздравителната телеграма на китайския лидер.

Ръководителите на Казахстан, Беларус, Венецуела, Боливия и Куба са сред другите, които поздравиха руския президент.

Но до момента няма коментари от западни лидери. През последните седмици напрежението между Русия и Запада се покачи след отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал.

Путин се прицелва в рекорд на Сталин

Путин се прицелва в рекорд на Сталин

Агенциите коментират изборите в Русия

Германският външен министър Хайко Маас заяви преди срещата на топ дипломатите на страните от ЕС в Брюксел, че Русия ще остане труден партньор, но добави: "Ние искаме да запазим диалога". Той постави под въпрос честността на проведения вот.

Шефът на ЕС за външната политика Федерика Могерини коментира случая с отровения руски граждани. Тя осъди атаката като "абсолютно неприемлива".

Печатът в Западна Европа коментира победата на Путин.

Рекордна подкрепа за Путин

Рекордна подкрепа за Путин

Русия избра президент

Германският "Билд" пита: "Трилърът с отравянето помогнали на Путин". Таблоидът цитира говорителя на предизборната кампания на руския лидер, който благодари на Великобритания за "несправедливите обвинения към Русия" и оказания натиск над Москва в "точното време", което накара руските гласоподаватели да се "съберат около центъра на властта и това е Путин".

Абсурдно е да сравняваме Путин и Меркел

Абсурдно е да сравняваме Путин и Меркел

Правилата на играта от Кремъл

Френският бизнес всекидневник Les Echos пише, че Путин е "преизбран в климат на Студена война". Вестникът допълва, че "Владимир Путин е спечелил залога, който не е било възможно да изгуби: да бъде преизбран на фона на пълномащбна криза със Запада".

Путин: Първо клетвата след това промените в кабинета

Путин: Първо клетвата след това промените в кабинета

Не се предвиждат промени в конституцията

Полското консервативно издание Rzeczpospolita пише, че преизбирането на Путин означава "допълнителна политика на конфронтация със Запада". Експерт каза пред изданието, че Русия се е изчерпала по отношение на развитието си и сега ще прибягва само до сила и експанзия.