Организации за защита на правата на животните по света осъдиха използването на мечка, която е изпълнявала номера преди започването на футболен мач в Русия, съобщава "Асошиейтед прес".

Случката, която всъщност е обичайна практика в Русия, се е разиграла преди началото на мач от втора дивизия на Русия в неделя в град Пятигорск. Телевизионни кадри от мача показаха животното, докарано на стадиона на футболен клуб Машук-КМВ (Пятигорск), пляскащо на зрителите. Мечката, наречена Тима, също така е държала топката, преди да я предаде на съдията.

Говорителят на стадиона заявил, че мечката ще участва в церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в Москва през юни, но руските футболни власти не са го потвърдили. Управителят на клуба заяви, че мечката е била наета от цирк.

Световната организация за защита на животните, чието седалище е в Ню Йорк, осъди експлоатацията на мечката, подчертавайки, че от кадрите е очевидно, че върху мечката са били прилагани "жестоки методи за дресиране".