Днес кипърците гласуват на президентски избори, които разделиха политическата десница и едва ли ще излъчат ясен победител. Това създава предпоставки за провеждане на втори тур на 12 февруари, съобщи "Ройтерс".

Сред рекордните 14 кандидати в надпреварата за висшия пост участват трима, които са били близки помощници на действащия десен президент Никос Анастасиадис, но сега са ожесточени съперници.

Победителят ще трябва да възобнови замрялите мирни преговори с отчуждените кипърски турци на етнически разделения остров, да се справи с рязкото нарастване на незаконната миграция и да поправи имиджа, накърнен от скандала с парите за паспортите, който беше подкрепен от отиващото си правителство, преди то да се откаже от него през 2020 г.

"Предизборният период беше много дълъг и смятам, че истинските проблеми бяха пренебрегнати... Сякаш си взеха почивка за почти година и половина", каза политическият анализатор Андромачи Софоклус.

Ден за размисъл в Кипър

Ден за размисъл в Кипър

На Острова на Афродита ще гласуват за президент

Според нея трябва да се решат най-различни въпроси - от излизането от задънената улица на мирните преговори до спешната нужда от модернизиране на електропреносната мрежа на острова, за която регулаторните органи предупредиха, че е потенциално нестабилна заради обема на възобновяемите енергийни източници, които се включват в системата.

Гласуването в неделя изправя Никос Христодулидис, бивш външен министър в администрацията, който напусна, за да се кандидатира за президент, срещу лидера на собствената му политическа фракция Авероф Неофиту, ръководител на управляващата дясна партия Демократично обединение.

Дипломатът Андреас Мавроянис, третият кандидат, подкрепян от опозиционната лява партия АКЕЛ, беше главният преговарящ на правителството в преговорите за обединение с кипърските турци.

Според проучванията на общественото мнение 49-годишният Христодулидис ще се класира на втория тур, като на 12 февруари Неофиту и Мавроянис ще се борят за второто място. Христодулидис е подкрепян от около една трета от избирателите на управляващатта партия, но и подкрепата от центристки партии, които са хардлайнери в преговорите за обединение.

14 кандидати се борят за президентския пост в Кипър

14 кандидати се борят за президентския пост в Кипър

Действащият президент Никос Анастасиадес е достигнал лимита от два последователни мандата

Анастасиадис е достигнал законовото ограничение от два последователни мандата и не може да се кандидатира за преизбиране. Под негово ръководство Кипър даде паспорти на хиляди богати чужденци в система, която според критиците е фундаментално погрешна.

Програмата беше прекратена след многократни съобщения в чуждестранните медии, че сред бенефициентите има не само добросъвестни инвеститори, но и измамници и бегълци от правосъдието.