Тревър Рийд, бившият американски морски пехотинец, който е бил неправомерно задържан в Русия в продължение на почти три години, преди да бъде освободен при размяна на затворници, е бил ранен по време на сражения в Украйна.

Това разкри пред CNN  запознат източник.

Тревър Рийд, който беше освободен при размяна на затворници през април 2022 г., е бил транспортиран до болница в Киев и е бил евакуиран в Германия за медицински грижи, каза източникът.

Обстоятелствата около раняването на Рийд по време на сражение не бяха изяснени веднага.

Джонатан Франкс, говорител на семейство Рийд, отказа коментар.

Рийд е последният американец, който е ранен, докато се сражава за Украйна срещу руската агресия. Държавният департамент на САЩ многократно е предупреждавал американците да не пътуват до страната.

През лятото на 2019 г. Рийд беше арестуван в Москва за употреба на алкохол, а през юли 2020 г. беше осъден на девет години затвор за това, че е застрашил "живота и здравето" на руски полицаи при пререкание.

Рийд и семейството му отхвърлиха обвиненията срещу него, а Държавният департамент на САЩ го определи като неправомерно задържан.

Украйна съобщава за успехи край Бахмут и на юг

Украйна съобщава за успехи край Бахмут и на юг

Състояли са се 35 сражения между руските и украинските войски

Освобождаването му от руския затвор през април 2022 г. стана след месеци усилия от страна на правителството на САЩ, заявиха официални лица, и беше особено спешно предвид опасенията за здравето на Рийд.

В крайна сметка то беше осигурено чрез размяна на затворници за руския гражданин Константин Ярошенко, руски контрабандист, осъден за заговор за внос на кокаин.