Освободени от руски затвори дисиденти в рамките на последната размяна на затворници между Русия и Запада вече обсъждат възможността за нови размени, заяви ветеранът правозащитник Олег Орлов, цитиран от Ройтерс.

На първата си пресконференция в Берлин, Орлов, освободен като част от най-голямата размяна от Студената война насам, каза, че групата е обсъдила следващи стъпки за освобождаване на още техни колеги.

Орлов, заедно с други, включително Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, бяха освободени срещу осем руски затворници на Запад. Дисидентът подчерта конфиденциалността на подобни преговори и заяви, че има конкретни идеи за бъдещи размени.

Орлов, осъден за дискредитиране на руските въоръжени сили заради протест срещу войната в Украйна, отбеляза, че не би напуснал страната по собствена воля, оставяйки други като Алексей Горинов зад решетките. Той заяви, че ще се адаптира към живота в изгнание и ще продължи работата си за правозащитната група Memorial, забранена в Русия през 2021 г., но спечелила Нобелова награда за мир на следващата година.

Докато бил в затвора, Орлов мечтаел за свобода, свързана с Русия. В Германия той ще бъде емигрант, но при първа възможност ще се върне обратно.

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, това и очаква Путин

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, това и очаква Путин

Освободените дисиденти не са искали помилване