Нобеловата награда за мир за 2022 г. беше присъдена на основателя на беларуската правозащитна организация "Весна" Алес Бяляцки, на руския правозащитен център "Мемориал" (признат от властите за чуждестранен агент и ликвидиран) и на украинския Център за граждански свободи.

Според правилата на Норвежкия Нобелов комитет всеки може да бъде номиниран за наградата за мир, но само ограничен брой хора могат да номинират кандидати. Както обяснява ръководителят на норвежкия комитет Берит Рейс-Андерсен, при номинирането на кандидати се вземат предвид три критерия, посочени в завещанието на Алфред Нобел: принос за намаляване на въоръжените сили, съдействие за мирни преговори и принос за укрепване на братските отношения между народите.

Алес Бяляцки основа правозащитния център "Вясна" през 1996 г. Той беше осъден през 2011 г. по обвинения в укриване на данъци, които международните правозащитни организации сметнаха за неоснователни и политически мотивирани, и беше освободен през 2014 г. През лятото на 2021 г. правозащитникът отново беше арестуван във връзка с масовите протести след президентските избори през 2020 г. Сега той остава зад решетките.

Организацията "Мемориал" е създадена през 1987 г. от съмишленици, които искат да увековечат паметта на жертвите на политическите репресии от съветската епоха. Членове на движението събираха подписи за създаването на паметник и мемориален комплекс на жертвите на репресиите, проведоха улични демонстрации, изложби и научни семинари по темата за държавния терор. Андрей Сахаров, академик и лауреат на Нобелова награда за мир, стана първият председател на УС на "Мемориал".

През зимата на 2022 г. Върховният съд на Русия окончателно ликвидира "Мемориал" по искане на Главната прокуратура. Претенциите на прокуратурата се свеждаха до случаи, когато в материалите на "Мемориал" не е отбелязан статут на "чуждестранен агент" - в момент, когато не е имало ясни изисквания към начина на отбелязване. Освен това организацията беше обвинена в дискредитиране на държавните органи и създаване на "фалшив образ на СССР като терористична държава".

Украинският център за граждански свободи е основан през 2007 г. за защита на човешките права и насърчаване на демокрацията в Украйна. Тази организация изигра важна роля в укрепването на украинското гражданско общество и в оказването на натиск върху властите да превърнат Украйна в пълноправна демокрация, се казва в изявление на Нобеловия комитет.

Подарък за Путин?

На въпрос на журналисти дали решението на Нобеловия комитет може да се счита за своеобразен подарък-послание за рождения ден на Владимир Путин, който в петък празнува 70-ия си юбилей, представител на Норвежкия комитет Райс-Андерсен каза, че Нобеловата наградата за мир няма нищо общо с руския президент.

Единствената връзка според нея е, че руските и беларуските власти са авторитарни режими, срещу които се надигнаха всички наградени лауреати.

Журналисти попитаха дали Комитетът се опасява, че тези награди ще влошат ситуацията с репресиите в Русия и Беларус и ще засегнат пряко хората, участващи в правозащитни дейности. Райс-Андерсен отговори, че това е много сериозен въпрос, който винаги първо се взема предвид от Комитета. Но в този случай, например, Алес Бяляцки вече е лишен от свобода при изключително трудни условия и тази награда може да помогне за сегашното му положение.

Номинираха Зеленски за Нобелова награда за мир

Номинираха Зеленски за Нобелова награда за мир

Кандидатурата му е издигната от европейски политици