Деветнайсетте южнокорейци, които прекараха шест седмици като заложници на талибаните в Афганистан, се прибраха у дома, предаде RFI.

Бившите заложници долетяха в Сеул с полет от Кабул през Дубай.

На международното летище в Сеул двама от бившите заложници направиха кратко изявление пред пресата и се извиниха за смута и кризата, която са предизвикали.

"Много съжаляваме, че създадохме толкова грижи на нашия народ и на нашето правителство. Признателни сме на южнокорейската нация, че ни помогна да се върнем при нашите семейства. Страшно сме задължени на нашия народ", каза У Кюн-схи, единият от двамата бивши заложници.

Той изрази съболезнования на близките на двамата убити от талибаните заложници. Родителите на двамата заложници, които бяха екзекутирани от талибаните носеха техни снимки в ръце и поискаха 1 минута мълчание в тяхна памет.

У Кюн-схи помоли медиите да дадат на него и на останалите евангелисти време да се съвземат от случилото се и им обеща, че след това 19-те бивши заложници ще разкажат за седмиците, прекарани в плен на талибаните.

19-те бивши заложници сега са настанени в болница близо до южнокорейската столица, за да бъдат прегледани. След това ще се приберат при семействата си.

19-те южнокорейци бяха част от 23-а южнокорейски евангелисти, похитени от талибаните на опасен път в Афганистан на 19 юли. Двама заложници, сред които пастор, бяха убити. Две жени бяха пуснати по-рано.

След преговори на южнокорейски представители с талибаните похитителите се съгласиха да пуснат и останалите евангелисти. Те бяха освободени на няколко групи по-рано тази седмица.

В замяна на освобождаването Сеул се съгласи да изтегли войските си от Афганистан до края на годината и да забрани на южнокорейски евангелисти да ходят в близкоизточната държава.

Талибаните пък обещаха, че няма да нападат южнокорейските войници в Афганистан. Сеул отрича да е плащал откуп за свободата на заложниците.

Високопоставен талибански лидер, пожелал да остане анонимен, заяви обаче, че Сеул е платил 20 милиона долара за свободата на евангелистите.
Южнокорейското президентство - Синият дом, вече стана обект на критики, че е участвал в директни преговори с талибаните за свободата на южнокорейците.