Италианските журналисти, които бяха отвлечени в Триполи преди по-малко от денонощие, са били освободени, съобщава ИТАР-ТАСС.

Двама от похитените журналисти бяха кореспонденти на „Кориере дела сера", едната от които жена, репортер на „Стампа" и на католическото издание „Авенире". Те бяха заловени в сряда от въоръжени лица в района на Зеления площад в либийската столица по пътя, идващ от град Аз-Зауия. Шофьорът либиец бе убит на място и журналистите се опасяваха, че ги чака същата участ.

Според свидетелството на Доменико Куирико от „Стампа" те са били освободени от двама подрастващи. Той заяви пред италиански телевизионен канал, че са много благодарни на тези деца.

По думите на Джузепе Сарчини от „Кориере дела сера" лицата, които са ги отвлекли, са били много нервни, но са се отнасяли с тях добре. Похитителите са им взели всички вещи, включително техниката.

Според журналистите и похитителите им, и спасителите им са привърженици на режима на Кадафи, но се затрудняват да определят дали са военни или бойци.